Generell / 03.05.2018

Sök till Århus journalistkurs

Anmälan till Nordisk Journalistcenters kurs i Århus har öppnat. Bild: Nordisk Journalistcenter. Bild:
Ansökningstiden till Nordiska Journalistcentrets populära Århus-kurs pågår som bäst. Årets kurs ordnas i Århus, Oslo och Bryssel 21 oktober – 9 november 2018. Det handlar om en tre veckor lång kurs, ”Århus 2018: Tryck på Norden", för journalister från de nordiska länderna. Målet är att få en djupare inblick i det nordiska samarbetet och i EU frågor. I år läggs dessutom särskild vikt vid rollen som journalist "på och i sociala medier". På kursen behandlas också säkerhetspolitik, migration, klimatfrågor och energi. Särskilt fokus finns också på Ryssland och på landets kontakter mot väst och norr. En av dem som deltog i kursen var journalisten Ann-Sofi Berger från Österbottens Tidning. Så här säger hon om kursen på NJC:s webbplats: "Jag har rekommenderat kursen till många och tycker att den är speciellt bra om man har jobbat som journalist i ca 10-20 år och vill utöka sitt kunnande och kontaktnät samt få ny inspiration till sitt arbetsliv. Om man tar vara på det som kursen ger, vilket är väldigt mycket, så kan det förändra ens karriär." Läs mer: https://njc.dk/kursus/aarhus-kurset-2018/ Ansök senast 5 juni via Nordiska Journalistcentret. Kursavgift: 35 000 DKK. Jokes, Stiftelsen för journalistisk kultur har beviljat stipendier för kursavgiften och för resekostnader. Stipendierna kan sökas efter att man fått en plats på kursen. För ytterligare information om Jokes stipendier, kontakta ombud Anna Kähkönen. Tfn 050 551 3961, toimisto@jokes-saatio.fi, www.jokes-saatio.fi. Sök stipendium via Jokes elektroniska system.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.