Nyheter / 01.09.2009

SJL tukee Jelena Maglevannajaa

Volgogradissa toiminut venäläinen freelance-toimittaja Jelena Maglevannaja jätti toukokuun lopussa turvapaikkahakemuksen Malmin ulkomaalaispoliisille.

Suomen Journalistiliitto tukee Maglevannajaa ja toivoo, että Suomen viranomaiset myöntävät hänelle anotun turvapaikan.

On alalla yleisesti tiedossa, että Venäjä on journalistin työn kannalta yksi maailman vaarallisimmista maista. Vuoden 1993 jälkeen maassa on tapettu yli 200 journalistia ja suurimmassa osassa tapauksia itse tekijät ja/tai teon tilaajat ovat edelleen vapaina. Vuoden 2009 aikana jo neljä journalistia on kuollut ja useita pahoinpidelty vakavasti.

Toimittajamurhat, väkivalta ja sillä uhkailu ovat myös tuottaneet tulosta. Edes Novaja Gazeta ei enää kirjoita Tšetšenian ja Pohjois-Kaukasian asioista. Lehden päätoimittaja Dimitri Muratovin mukaan toimittajien henki on tärkeämpi kuin tuo aihe. Sananvapauden ja demokratian kannalta tilanne on hälyttävä.

Erityisen konkreettinen väkivallan uhka on yksittäisen freelance-journalistin kohdalla, jolla ei ole takanaan työyhteisön tukea.

Venäläisen Journalismi ääritilanteissa –keskuksen tietojen mukaan ainakin 15 venäläistä journalistia on hakenut turvapaikkaa ulkomailta kymmenen viime vuoden aikana. Ainakin Britannia ja Yhdysvallat ovat myöntäneet turvapaikkoja venäläisille vainon alla eläville journalisteille.

Jelena Maglevannajalla on kaikki syy pelätä vainoa kotimaassaan. Hän on joutunut Venäjällä häirinnän ja uhkailujen kohteeksi kirjoitettuaan maan vankiloissa tapahtuvasta kidutuksesta. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa ja keskittynyt artikkeleissaan erityisesti tshetsheeneihin Venäjällä kohdistuvaan vainoon. Kansallismieliset ja tshetseenien vastaiset organisaatiot ovat uhkailleet Maglevannajaa jatkuvasti.

Kidutuksen vastaisen maailmanjärjestön (OMCT) ja Kansainvälisen Ihmisoikeusliiton (FIDH) yhteinen observatorio varoitti myös maaliskuussa Maglevannajaa uhkaavasta juridisesta häirinnästä. Hänet tuomittiinkin 12. toukokuuta vankeuslaitoksen halventamisesta 200 000 ruplan (4 600 euron) sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja pitää tuomiota vääränä ja pitää kiinni artikkeleissaan esitettyjen tietojen todenperäisyydestä.

Maglevannaja on nostanut julkisuuteen erityisesti syyttömänä tuomitun ja kidutetuksi joutuneen tshetsheenin Zubair Zubairajevin tapauksen. Muun muassa Amnesty International ja World Organisation Against Torture kampanjoivat Zubairajevin puolesta.


Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.

Kvinnliga journalisters lönedag 13.12

Den 13 december är det kvinnliga journalisters ”lönedag”. Efter den dagen jobbar kvinnorna  gratis resten av året då männen får lön till årets slut.