Generell / 04.11.2023

Överenskommelsen mellan FJF och mediehusen fortsätter: ansökan för sommarjobb öppnar i januari

Journalistförbundet och mediehusen har kommit överens om att ansökningarna för sommarjobben 2024 öppnar 8 januari 2024. Rekommendationen gäller offentliga jobb, inte till exempel då ett mediehus direkt rekryterar anställda som är bekanta sedan förr. Målet med rekommendationen är att mediehusen, i jakten på skickliga sommaranställda, inte ska tidigarelägga ansökningsrundan år för år. Rekryteringen är bra att ordna då både arbetsgivaren och arbetstagaren känner till arbetsbehovet och tidtabellerna under sommaren. Med rekommendationen vill Journalistförbundets stödja studenter i mediebranschen. Genom att beakta studenternas studietidtabeller är det lättare för studenterna att satsa på sina studier. Journalistförbundet har förhandlat om rekryteringstidtabellen under de senaste fem åren. Läs också nyheten från i fjol: Sommarjobben kan sökas tidigt 6 januari 2023 (2.11.2023).

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.