Nyheter / 23.11.2011

Nieminen moittii Sasia tietämättömyydestä

Kansanedustaja Kimmo Sasi esitti näkemyksiään suomalaisesta mediasta ja lehtitilauksille esitetyn arvonlisäveron vaikutuksista eduskunnan täysistunnossa tiistaina 22. marraskuuta. Sasi väritti retoriikkaansa ottamalla esimerkiksi kuvitteellisen "Moska" -nimisen lehden.

”On hyvin erikoista, että tärkeän valiokunnan puheenjohtaja alkaa höperehtiä median laatukysymyksistä käyttäen vertailukohtana fiktiivistä televisiosarjaa, kun eduskunnassa käsitellään kymmeniätuhansia suomalaisia työllistävälle toimialalle ja myös valtiontaloudelle tärkeää asiaa”, Journalistiliiton Arto Nieminen moittii Sasin esiintymistä.

Niemisen mukaan Sasi onnistui yhdellä kertaa paljastamaan paitsi röyhkeän ylimielisyytensä, myös tietämättömyytensä suomalaisesta mediasta ja journalistisesta työstä.

”Jos toimitukset tekisivät  juttuja ja ohjelmia yhtä puutteellisilla tiedoilla kuin Kimmo Sasi näitä haukkuu, tiedonvälitys olisi katastrofin partaalla. Esimerkiksi paikallislehtien erittäin  arvokkaan paikallisen uutisoinnin Sasi on valmis heittämään roskakoriin epäilemällä niiden toimituksissa työskentelevien ammattitaitoa. Jokainen järkevä ihminen tietää, ettei yrityksen tai yksikön koosta voi vetää suoraa yhteyttä sen toiminnan laatuun. Suomessa tehdään joka päivä journalistisia urotekoja sekä pienissä että suurissa tiedotusvälineissä”, Nieminen huomauttaa.

Sasi mainitsi eduskunnassa hakevansa tietoa Euroopan talouskriisistä Financial Timesista. Helsingin Sanomien ansiot Sasi näki kotimaan politiikan uutisoijana.

 ”Tällainen medianäkemys on erittäin yksisilmäinen. Nykyään kansalaiset käyttävät useita lähteitä rinnakkain voidakseen arvioida maailman menoa. Lisäksi Sasin ajatus siitä, että vain suuri lehti edustaa demokraattista päätöksentekoa, on totaalisesti väärä. Juuri moniäänisyys ja monimuotoisuus ovat demokratiaa”, Arto Nieminen sanoo.

Nieminen korostaa, että kampanjointi tilausten arvonlisäveroa vastaan on perustunut todelliseen huoleen työpaikoista. Toimituksissa niitä on yt-prosessien kohteina jo 300, minkä lisäksi uhan alle on joutunut myös kirjapainojen, lehtien jakelun ja muiden viestintäalan toimintojen työpaikkoja.

”Näissä tehtävissä työskentelee todellisia ihmisiä, joiden puolustaminen ei ole mitään fiktiivistä moskaa. Valitettavasti arvonlisäveroasia pelattiin poliittiseksi oppositio vastaan hallitus –asetelmaksi, minkä jälkeen asiakeskustelu veron vaikutuksista työllisyyteen ja tiedonvälityksen sisältöön näyttää käyneen mahdottomaksi”, Arto Nieminen toteaa.


Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.