Nyheter / 06.02.2014

Missförstånd på Åland

I bakgrunden ligger en diskussion om att flera journalister, speciellt sådana som jobbar vid Ålands radio och tv (ÅRTV), övervägt att byta från programarbetarnas fackklubb RTRF till Ålands Journalister. Ålands Journalister (ÅJ) är den enda medlemsförening för journalister på Åland som aktivt ordnar verksamhetoch men från och med årsskiftet beslöt ÅJ att man inte längre skulle subventionera icke-medlemmars deltagande.
 
På ÅRTV råder det ändå bland flera journalister osäkerhet för vilka konsekvenser ett föreningsbyte skulle ha. Det beror på att redaktionschef Astrid Olhagen sagt att ett föreningsbyte kan komma att påverka framtida kollektivavtalsförhandlingar. I dag baserar sig ÅRTV:s kollektivavtal på det avtal som Yle-anställda har.
”Ifall vi inte längre skulle ha anställda som är medlemmar i RTRF (där de flesta Yle-anställda är medlemmar) blir frågan om att lämna Yle-kopplingen mer aktuell”, säger Olhagen.
Enligt FJF:s intressebevakningsdirektör Petri Savolainen bör frågorna om medlemsförening och kollektivavtal hållas i sär:
”Vilken medlemsförening man väljer är ett personligt val och har inget att göra med kollektivavtalsförhandlingarna. Kollektivavtalet gäller för dem som jobbar på en viss plats och i förhandlingarna representeras journalisterna på ÅRTV av Journalistförbundet.”
 
Savolainen håller med Olhagen om att avtal är alltid resultat av förhandlingar och att inget är hugget i sten. Han påminner ändå om att det inte finns ett annat färdigt kollektivavtal som så där bara kunde användas på Ålands radio och tv.
ÅRTV är som bäst utan ett giltigt kollektivavtal och det är meningen att man under början av året ska komma fram till ett nytt. Tidtabellen påverkas av när det nya Yle-avtalet översatts till svenska, men senast i april borde ett nytt avtal undertecknas. Då träder nämligen de första löneförhöjningarna i kraft på Yle.
 
På frågan om hur man lokalt kan lösa frågan om vem som betalar för studieresor och annan verksamhet, ger Savolainen tipset att göra som andra föreningar gjort.
“Föreningarna kan på förhand kommer överens om vem som har ansvar för vilket arrangemang vilka ersättningar som krävs.“
Huvudförtroendeman Owe Sjöblom på ÅRTV säger att han jobbar för att få RTRF att betala för sina åländska medlemmars deltagande i ÅJ:s verksamhet.
”Frågan finns på agendan”, konstaterar han.
 


Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.

Kvinnliga journalisters lönedag 13.12

Den 13 december är det kvinnliga journalisters ”lönedag”. Efter den dagen jobbar kvinnorna  gratis resten av året då männen får lön till årets slut.

Två av tre inom film- och tv-branschen har symtom på psykisk ohälsa 

Olika symtom på psykisk ohälsa är vanliga bland dem som jobbar inom film- och tv-branschen. Två av tre av dem som jobbar på produktioner som görs av fria produktionsbolags uppvisar psykiska symtom. Jämfört med resten av Finlands befolkning i arbetsför ålder så är förekomsten trefaldig. Detta framgår ur Arbetshälsoinstitutets enkät som besvarades av 600 professionella inom branschen.