Generell / 28.01.2021

Jpodden: Hur är det att vara chef för journalister?

I Jpoddens andra avsnitt diskuteras ledarskap med Ann-Sofi Berger, Gunilla Celvin och Kalle Silfverberg. Pilotprojektet Jpodden, Journalistförbundets podcast, lanserar nu sitt andra avsnitt. Temat är ledarskap och hur det är att vara chef för journalister. Programledaren Magnus Londen tror att journalister är bångstyriga, ifrågasättande och svåra att leda. Hans gäster berättar ändå om en annan vardag på redaktionerna. HBL:s nyhetschef Gunilla Celvin älskar sitt jobb och berättar att hon gått tiotals kurser i ledarskap. På en av dem lärde hon sig att man inte ska ta emot "när folk kastar apor". Vad menar hon med det? Lyssna på podden. Kalle Silfverberg började sin chefsbana som chef för Helsingin Sanomats Helsingforsredaktion. Då fick han ett råd av en kollega i samma ställning: "Kom ihåg att du som chef misslyckas varje dag". "Det är det bästa rådet jag har fått. När man accepterar det bli arbetet lättare", säger Silfverberg i podden. Österbottens Tidnings Ann-Sofi Berger har haft arbetsledaransvar tidigare men började känna sig som en chef först i och med uppdraget som ansvarig utgivare för ÖT. Hon övar sig på att inte curla sina medarbetare det vill säga att inte göra deras jobb. Du kan lyssna på podden här, via Apple, Spotify eller RSS. Jpodden är ett pilotprojekt med sammanlagt tre avsnitt – fortsättningen beror på främst på vilken respons podden får från medlemmarna och på ekonomiska frågor. Podcasten görs i samarbete med Jaksomedia som står för de tekniska lösningarna. Skicka respons till poddens producent Lina Laurent, lina.laurent@vintermedia.fi. Berätta vad du tycker, vilka ämnen du tycker att podden ska ta upp och vem som borde gästa den.  

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.