Nyheter / 24.05.2012

Livlig debatt om medlemsavgifter

Styrelsens förslag till ett nytt sätt att räkna grunderna för medlemsavgiftens storlek godkändes med överlägsen majoritet. 

Även i fortsättningen betalar största delen av Journalistförbundets medlemmar medlemsavgift genom en fullmakt - avgiften dras av lönen och är 1,3 procent av bruttolönen. 

Det nya systemet, som introduceras 2013, gäller alltså dem som betalar medlemsavgift på eget initiativ.  Nu finns det en grundklass D, som är 12 euro i månaden och klasserna A, B och C, där A är högst och C lägst. Månadsavgiften ligger mellan  25 och 49 euro. Klasserna är indelade enligt inkomstnivå och dessutom kopplade till om medlemmen är frilans eller i arbetsförhållande. 

Mathias Luther (TSY/Åbo) kritiserade styrelsens förslag eftersom hälften av frilansjournalisterna skulle betala mer i medlemsavgift än vad anställda med motsvarande inkomst gör. Luther kom med två motförslag: att alla som betalar medlemsavgifter på eget initiativ, främst frilansar, skulle betala 1,1 procent av sin inkomst från journalistiskt arbete eller betala en viss summa i medlemsavgift i förväg som sedan i slutet av året skulle utjämnas. Luther strök senare ”journalistiskt arbete” ur sitt förslag.

Efter en lång diskussion blev det omröstning och styrelsens förslag klubbades igenom. Den enda ändringen till det ursprungliga förslaget var att man strök formuleringen "stipendier räknas som förvärvsinkomst" i grunden för medlemsavgifter enligt Heikki Jokinens (FFJ) förslag.

 


Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.