Senaste nytt

Langettavat nimen suojasta ja piilomainonnasta

Julkisen sanan neuvosto teki keskiviikkoisessa kokouksessaan 10 päätöstä, joista  kuusi oli langettavia ja neljä vapauttavia. Radio Aalto sai kaksi langettavaa piilomainonnasta, Keskisuomalainen ja Alibi saivat langettavan yksityisyyden suojan rikkomisesta, Hufvudstadsbladet virheen korjauksen laiminlyönnistä ja Yleisradio toimittajan toimimisesta omassa asiassaan. 

Helsingin Sanomat sai vapauttavan piilomainonnasta,  Kankaanpään Seutu verkkokeskustelusta, Yleisradio lähdekritiikistä ja Ilta-Sanomat otsikoinnista. Ilta-Sanomien päätös oli puheenjohtajan ratkaisu, jonka neuvosto merkitsi tiedokseen. 

Radio Aalto muutti nimensä Radio Terraksi Jenni Vartiaisen Terra-nimisen, uuden levyn julkistamisen yhteydessä ja täytti kymmenen tuntia ohjelma-aikaansa Vartiaisen ja uuden levyn esittelyllä. Toisessa langettavaan johtaneessa ohjelmassa toimittaja esitteli yksityiskohtaisesti ja kritiikittömästi tuotetta, jota mainostettiin kanavan nettisivuilla ja mainoskatkoilla. Lisäksi toimittaja esiintyi mainoskampanjassa tuotteen mannekiinina. 

Keskisuomalainen kertoi poliisin ja ylivartijan saamista sakkotuomioista, jotka liittyivät Myllylän urkintajuttuun. Nimien paljastaminen oli neuvoston mielestä kohtuutonta tuomion pienuuden ja tuomittujen aseman perusteella. Alibi paljasti käräjäuutisessaan syytettynä olleen alaikäisen henkilöllisyyden julkaisemalla useita kuvia hänestä. 

Yleisradion toimittaja kirjoitti anonyymin henkilön ongelmista nettipelisivustolla. Kyse oli kuitenkin toimittajan puolisosta, jolloin hän oli jäävi kirjoittamaan tapauksesta. Hufvudstadsbladetia oli pyydetty korjaamaan virheellinen tieto, joka koski Kreikan nuorisotyöttömyyttä.  Lehti ei kuitenkaan korjannut olennaista asiavirhettä. 

Kommentit:

Puheenjohtaja Risto Uimonen 040 552 0206

1. vpj. Timo Huovinen 0400 870 476 (Hufvudstadsbladetin ratkaisu) 

Lisätiedot:

JSN:n toimisto 09 135 7494

—-

Alla on tiivistelmät päätöksistä. Ensimmäinen numero kertoo päätöksen juoksevan numeron tänä vuonna. Suluissa on kantelun käsittelyyn vuorokausissa käytetty aika.  

14 (162) Hufvudstadsbladet

5319/SL/13

Lehti julkaisi virheellisen tiedon Kreikan nuorisotyöttömyydestä eikä pyynnöstä huolimatta oikaissut sitä. 

 

15 (157) Aalto

5327/R/13

Kanava vaihtoi päivän ajaksi nimensä tunnetun artistin uuden levyn nimeksi ja esitteli laajasti levyn sisältöä. Yksittäinen tuote sai tällä tavalla poikkeuksellista ja mainosmaista näkyvyyttä.  Kanavan oman ilmoituksen mukaan kysymys oli uuden tuotteen lanseeraamisesta ja yhteistyöstä levy-yhtiön kanssa. Tämä olisi pitänyt kertoa kuulijoille. Langettava päätös äänin 13-1. Päätöksen lopussa eriävä mielipide. 

 

16 (148/60) Keskisuomalainen

5336AB/SL/13

Lehti kertoi poliisin palveluksessa olevien virkamiesten saamista sakkotuomioista. Uutisessa kerrottiin tuomittujen nimi, ikä, virka-asema ja kotipaikka. Henkilöllisyyden paljastaminen oli tekoon ja tekijöiden asemaan nähden kohtuutonta.

  

17 (124) Alibi

5358/AL/13

Lehti kertoi oikeudenkäynnistä, jossa syytettynä oli alaikäinen. Lehden etusivulla ja itse jutussa julkaistiin syytetystä useita kuvia, joiden perusteella hän oli tunnistettavissa. Tämä oli tekijän asemaan nähden kohtuutonta.

   

18 (121) Aalto

5360/R/13

Kanava hämärsi toimituksellisen aineiston ja ilmoituksen rajaa, kun toimittaja esitteli ohjelmassa yksityiskohtaisesti ja kritiikittömästi tuotetta, jota mainostettiin kanavan nettisivuilla ja mainoskatkoilla. Toimittaja esiintyi kaksoisroolissa eli myös mainoskampanjan keulakuvana.

  

19 (84) Ilta-Sanomat

5361/SL/13

Lehti kertoi verkkosivujensa otsikossa, että televisiosta tuttu henkilö oli aiheuttanut kaaoksen kirkossa ja että lääkäriäkin oli huudettu apuun. Otsikolle löytyi sisällöstä riittävästi katetta. (pj.) 

 

20 (118) Yle Uutiset

5365/YLE/13

Yleisradio kertoi uutisissaan, että Malediivit on tyhjentänyt saariaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Ylellä oli riittävät perusteet jutun julkaisemiseen. 

 

21 (117) Yle Uutiset

5366/YLE/13

Toimittaja kirjoitti anonyyminä esiintyvän henkilön ongelmista nettipelisivustolla. Koska kyse oli toimittajan puolisosta, toimittajan olisi pitänyt jäävätä itsensä jutun kirjoittamisesta.

  

22 (112) Kankaanpään Seutu

5372/SL/13

Uutista seuranneella kommenttipalstalla käytiin keskustelua kirkkoherrasta tehdystä kantelusta ja yhdestä kantelun tekijästä. Toimitus poisti kaksi viestiä kantelijan pyynnöstä. Jäljelle jääneet viestit eivät loukanneet yksityisyyden suojaa.

 

23 (109) Helsingin Sanomat

5375/SL/13

Kolumnisti kertoi kirjoittavansa uutta matkaopasta. Hän kehotti lukijoita suhtautumaan siihen kriittisesti ja kertoi lähtökohtansa avoimesti. Kysymys ei ollut piilomainonnasta.