Generell / 10.11.2023

Kriget i Gaza är en tragedi även för journalister

Kvinna med mörkt hår och svartvit blus med figurer talar i en mikrofon från en talarsstol.
Hanne Aho, Journalistförbundets ordförande. Arkivbild. Foto: Heli Saarela. Bild:

I kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas i Gaza har det hittills dött 39 journalister och andra medieproffs, enligt organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ). Enligt CPJ var krigets första månad den blodigaste under de senast 30 åren ifall man ser till dödade journalister. Som jämförelse dog sammanlagt 67 journalister i arbetet under hela 2022, av dessa 15 i Ukraina.

“Att en journalist dör i arbetet är ett allvarligt brott mot yttrandefriheten. Situationen i Gaza visar att inte heller journalisters arbete och position respekteras i konflikten. Journalister har också anhållits och trakasserats på många olika sätt. Kriget är en fruktansvärd humanitär tragedi, inte bara för civila utan också för professionella i mediebranschen som försöker berätta sanningen”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Finlands Journalistförbund kräver, liksom de internationella journalistorganisationerna, att journalister i området ska få jobba säkert. Journalistförbundet påminner om att journalisters och andra mediearbetares död bör undersökas och skyldiga ställas inför rätta.

“Utan journalisternas modiga insats så skulle världen inte veta vad som händer i krigsområden. Journalister är enligt internationell rätt skyddade i egenskap av civila”, säger Hanne Aho.


Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.