Generell / 05.09.2014

K-G Bergh i Yle: Vi ändrar inte sparbeslutet

Nyheten om att KSF Medias samarbetsförhanlingar leder till att 48 årsverken ska sparas kom som en chock för många av de anställda. KSF Medias vd Barbro Teir informerade om beslutet för de anställda på tisdagen (2.9). På torsdagen bad fackklubbarna vid KSF Medias tidningar medieföretaget att ompröva sitt sparprogram. Fackklubbarna ifrågasätter omfattningen av programmet och säger att kvaliteten på tidningarna försämras om 30 journalister sägs upp, skriver Svenska Yle.

Inbesparningarna betyder bland annat att 30 årsverken försvinner från innehållsproduktionen. Med andra ord är största delen av dem som sägs upp journalister och fotografer. I dag görs 248 årsverken vid KSF Media.  

KSF Medias styrelseordförande och Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh intervjuades i OBS debatt i går. På frågan om KSF Media kommer att beakta fackklubbarnas vädjan om att ompröva sparbeslutet svarade han att sparbeslutet inte kommer att ändras och att mediebolaget inte kan fortsätta göra miljonförlust.

Enligt Hbl  är målsättningen är alla ska ha fått besked om avsked eller fortsättning inom oktober då också den nya organisationen ska  sjösättas.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.