Nyheter / 31.08.2012

JSN:ltä yksi langettava Jyväskylän kokouksesta

Keskisuomalaisen tiloihin oli kokoontunut seitsemisenkymmentä ihmistä tenttaamaan paitsi JSN:n jäseniä myös paikallisia päätoimittajia, joita olikin paikalla puoli tusinaa. Neuvosto on aiemmin järjestänyt Mediaillan Kouvolassa, Oulussa ja Turussa.

Kokouksessaan neuvosto teki kuusi päätöstä, joista yksi oli langettava. Iltalehteä nuhdeltiin hyvän journalistisen tavan rikkomisesta virheen korjaamisasiassa. Vapauttavan saivat Vaarojen Sanomat, Kotivinkki, Etelä-Saimaa, Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

JSN ja sen puheenjohtaja ovat kuluvana vuonna ratkaisseet 49 kantelua. Päätöksistä 14 eli 29 prosenttia on ollut langettavia. Kanteluita on tullut samaan tahtiin kuin viime vuonna, joka oli ennätyksellisen vilkas.  Tänä vuonna kanteluita on tullut jo yli 200. Käsittelyajat ovat kanteluiden suuren määrän vuoksi venähtäneet noin puoleen vuoteen, kun kantelut parhaimmillaan vuonna 2008 saatiin käsiteltyä kahdessa kuukaudessa.

Tiivistelmät päätöksistä, jotka tulevat myös neuvoston nettisivuille. Ensimmäinen numero on päätöksen juokseva numero tänä vuonna. Suluissa oleva numero kertoo kantelun käsittelyajan vuorokausissa.

 

44 (240)

4783/SL11 Helsingin Sanomat

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös oikeusjutun seuraamista koskevassa asiassa. Lehti kertoi Saksassa tapahtuvasta rikostutkinnasta. Juttu perustui saksalaisen verkkolehden tietoihin ja viranomaislähteisiin eikä ottanut asiattomasti kantaa rikoksesta epäillyn syyllisyyteen.

 

45 (239)

4787/PL/12 Vaarojen Sanomat

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös journalistista päätösvaltaa koskevassa asiassa. Lehti julkaisi jutun, jonka sisällön päätoimittaja omassa kirjoituksessaan myöhemmin mitätöi ja pahoitteli julkaisemista lukijoilleen. Päätoimittaja käytti toimituksille uskottua journalistista päätösvaltaa.

 

46 (221)

4796/SL/12 Iltalehti

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös virheen korjaamista koskevassa asiassa. Lehti väitti poliitikon unohtaneen ennen presidentinvaaleja yhden presidenttiehdokkaan puoluekannan. Virhe oli kuitenkin toimittajan, ei poliitikon. Lehti ensin poisti virheellisen uutisen ja oikaisi sen sitten verkossa puutteellisessa muodossa ja liian pitkän ajan kuluttua.

 

47 (220)

4797/AL/12 Kotivinkki

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös piilomainontaa koskevassa asiassa. Sivut erottuvat ilmeeltään selvästi ilmoituksista. Tuotteiden ja palveluiden valinnat on tehty journalistisin perustein.

 

48 (214)

4802/SL/11 Etelä-Saimaa

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös piilomainontaa koskevassa asiassa. Lehti julkaisi autotestin. Sen alapuolella oli ilmoitus, jossa mainostettiin saman valmistajan eri automallia. Journalistinen ja ilmoitusaineisto erottuivat riittävästi toisistaan.

 

49 (214)

4803/SL/12 Ilta-Sanomat

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa, lainaamista ja tietojen tarkistamista koskevassa asiassa. Lehti lainasi asianmukaisesti toista lehteä, mikä korrektisti kerrottiin myös otsikossa. Toimitus oli yrittänyt tarkistaa jutun tiedot poliisin tutkinnanjohtajalta.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.