Generell / 18.12.2020

Jpoddens första avsnitt är ute – Magnus Londen gästas av Maija Hurme och Niklas Meltio

Journalistförbundets nya podcast är en podd för medlemmarna. Logo: Heli Saarela. Bild:
Journalistförbundet lanserar en egen podcast fredagen 18 december. I Jpodden samtalar journalisten Magnus Londen med intressanta gäster om aktuella mediefrågor. I Jpodden blir det öppet prat och ärlig debatt om och kring finlandssvensk journalistik. "Här tar vi upp det som vi borde snacka om på jobbet – men som vi aldrig hinner med", säger programledaren Magnus Londen. I det första avsnittet är gästerna illustratören och nyhetsgrafikern Maija Hurme och fotojournalisten Niklas Meltio. De funderar på det ideala samarbetet. Hur ska man jobba för att slutprodukten blir kanon? De berättar också varför fotografiet eller illustrationen ska vara mer än en bildsättning av texten. Hur går det för fotojournalistiken då alla i världen tar bilder?   Tanken på en egen podcast föddes efter att Journalistförbundets svenska seminarium inhiberades på grund av coronapandemin. Nina Porra, utbildningschef vid Journalistförbundet vill att lyssnarna ska känna sig hemma. ”Jag hoppas också att de får nya idéer och inspirerande synvinklar på aktuella och relevanta frågor och att de sedan diskuterar det de hört med sina kolleger och vänner”, säger hon. Mer om bakgrunden till podden kan du läsa i nyaste Journalisten. Skicka gärna respons till poddens producent Lina Laurent, lina.laurent@vintermedia.fi. Berätta vad du tycker, vilka ämnen du tycker att podden ska ta upp och vem som borde gästa den. Samtliga avsnitt av Jpodden hittar du på poddens egen webbplats.  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.