Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Journalisterna Maria Gestrin-Hagner och Marcus Lillkvist (syns på skärmen) gästar Jpoddens nionde avsnitt för att diskutera grävande journalistik med programvärden Magnus Londen.

Jpodden: ”Ta inte ett nej” – grävande journalistik kräver envishet och noggrannhet

Hur gick det till när HBL:s Maria Gestrin-Hagner fick tipset som ledde till att hon kunde börja nysta upp oegentligheterna vid föreningen Pohjola-Norden? Hur kände HSS Medias Marcus Lillkvist när ett företag han granskat gick i konkurs efter tidningens publicering? Jpoddens nionde avsnitt handlar om grävande journalistik.

Tillsammans med programvärden Magnus Londen diskuterar gästerna vad som krävs av en grävande journalist och hur man får plats för grävandet i sin vardag.  Maria Gestrin-Hagner berättar om hemliga möten och om vikten av källskydd – och om hur folk får högre blodtryck när hon ringer. 

”Tipsen som rinner in regelbundet har hjälpt mig mycket på vägen. Tack vare artiklarna får folk upp ögonen för en och så tar de direkt kontakt”, säger Maria Gestrin-Hagner.

Marcus Lillkvist berättar om vikten av att alltid vara noggrann och göra ett gediget jobb – det ger trovärdighet och förtroende. 

”Jag ser inte det som något självändamål att på något sätt vara oschysst eller aggressiv mot folk eller institutioner. Grävandet handlar på riktigt om att avslöja oegentligheter, sådant som inte får finnas och sådant som måste komma fram”, säger Marcus Lillkvist.

Lyssna på avsnittet här eller via Spotify eller Apple

Skicka gärna in respons eller önskemål! E-posta till jpodden@journalistiliitto.fi.

Vill du veta mer om de case som Maria Gestrin-Hagner och Marcus Lillkvist talar om? Här hittar du en del av artiklarna de nämner:

Gestrin-Hagner:

Lillkvist:

Du hittar Jpoddens alla tidigare avsnitt här.