Generell / 30.07.2021

Jpodden: ”En riktigt bra redaktör lämnar inga synliga spår”

Möt Sara Ehnholm Hielm och Lari Assmuth i Jpoddens åttonde avsnitt som publiceras i juli 2021. Bild:
Hur känns det att refusera författare? Vad finns det för likheter mellan rollspel och läromedel? I Jpoddens åttonde avsnitt samtalar förläggaren Sara Ehnholm Hielm och läromedelsredaktören Lari Assmuth med vikarierande programvärden Lina Laurent. Sara Ehnholm Hielm är förläggare på Förlaget M. Hon är också författare och filmkritiker. Lari Assmuth jobbar som läromedelsredaktör på Schildts & Söderströms. Han har tidigare jobbat med skönlitteratur. I avsnittet får du höra Sara Ehnholm Hielms och Lari Assmuths bästa tips för dig som drömmer om att börja jobba som förlagsredaktör. Du får också veta hur det går till när läromedel blir till och vad man gör om samarbetet mellan en redaktör och en författare inte alls fungerar. En av frågorna gästerna svarar på är vilka spår de lämnar efter sig i det slutliga verket. "En riktigt bra redaktör lämnar inga synliga spår", säger Lari Assmuth. "Jag syns inte alls, men på sätt och vis överallt", säger Sara Ehnholm Hielm. Lyssna på podden här, via Apple eller Spotify: LÄSTIPS: Lari Assmuth:
  • Jaktlaget av Ulrika Hansson (Schildts & Söderströms, 2020). "En väldigt bra bok av en debutant."
  • Engelskspråkig spionlitteratur om kalla kriget. "Beroende på hurudana kicks man vill ha kan man välja mellan John le Carré och Len Deighton."
Sara Ehnholm Hielm:
  • Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén (Förlaget M, 2021). "Det är en lysande journalistisk bok där man både lär sig om Ryssland och får njuta av Anna-Lenas språk. Boken är ett bevis på att den klassiska reportageboken lever och mår bra."
  • Bechi av Koko Hubara (Förlaget M, 2021, översättning till svenska av Malin Kivelä). "En skrämmande stark mor och dotter-skildring. Jag slukade boken. Den är särskilt aktuell nu på sommaren när många är tillsammans med sin släkt på landet."

Kom ihåg att du kan e-posta oss på jpodden@journalistiliitto.fi. Vem vill du att ska gästa studion, vilka teman ska vi ta upp, vad kan vi göra bättre? Skriv!

Mer info om Jpodden och tidigare avsnitt hittar du här.


Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.