Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Magnus Londen, Anna Bäck och Sonja Kailassaari diskuterar intervjuer i Jpoddens femte avsnitt. Foto: Lina Laurent

Jpodden #5: Är du ”beige” om du skickar intervjufrågorna på förhand?

Intervjuer är grundläggande i journalistiken. Men vad behövs för en bra intervju? I Jpoddens femte avsnitt diskuterar programvärden Magnus Londen intervjuer tillsammans med Anna Bäck, programledare på TV-Nytt och Sonja Kailassaari, programledare på Efter Nio.

”Intervjun börjar långt innan själva intervjun. Den börjar vid det första telefonsamtalet eller den första e-posten”, säger Anna Bäck som beskriver sig själv som patologiskt nyfiken. Till hennes nöjen hör till exempel att möta Kike Bertells studiogäster, bara för att få en pratstund med nya människor.

Sonja Kailassaari älskar att göra intervjuer, särskilt att ”öppna dörrar till okända rum”.

”Allt handlar om att skapa ett förtroende och om att vara närvarande. Den bästa intervjun är den jag gör utan att titta på mina papper en enda gång.”

Där Kailassaari ska bjuda på sig själv och gärna får vara spontan framför kameran vill Bäck ha fullständig kontroll. Hon övar till exempel intervjuerna med sina gäster på förhand, något som Londen, som gör en annan typ av intervjuer, har svårt att ta till sig.

Lyssna på hela avsnittet här. Du kan också lyssna på Jpodden på Spotify Apple eller RSS.


Läs mer om Jpodden och om de tidigare avsnitten. Vilka teman tycker du att Jpodden borde ta tag i? Eposta oss på jpodden@journalistiliitto.fi.