Nyheter / 05.02.2011

Journalistit systemaattisen väkivallan kohteina Kairossa

Turvallisuusjoukkojen ja Mubarakia kannattavien jengien hyökkäykset journalisteja vastaan ovat osa hallituksen pyrkimystä rajoittaa tiedonsaantia Egyptin kansannoususta. Perjantai tulee olemaan monin tavoin tärkeä päivä maan tulevaisuuden kannalta.

Hyökkäykset työtään tekeviä journalisteja vastaan ovat suunniteltuja ja järjestelmällisiä. Uhreiksi on joutunut myös kymmeniä pohjoismaisia kollegoita.

Perjantaina Kansainvälinen journalistiliitto IFJ oli kerännyt tiedot jo lähes 90 journalistista, joita on haavoitettu tai joiden kimppuun on hyökätty.

NJF otti kantaa

Nämä journalistit ovat Egyptissä tekemässä työtään, kertoakseen yleisölle siitä, mitä juuri nyt Egyptissä tapahtuu, korostivat pohjoismaisten journalistiliittojen puheenjohtajat perjantaina kokouksessaan Tukholmassa.

- Meidän näkemyksemme mukaan hyökkäykset ja väkivalta journalisteja vastaan tähtää heidän vaientamiseensa ja pyrkii estämään tiedon välittämisen maan tapahtumista pelottelemalla journalistit hiljaisiksi.

- Vaadimme pohjoismaiden hallituksia käyttämään kaikki keinot hyväkseen paikalla olevien pohjoismaisten journalistien turvallisuuden takaamiseksi, sanoo Suomen journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen, joka toimii myös Pohjoismaiden journalistiliiton puheenjohtajana.

- Vaadimme myös, että Egyptin viranomaiset ottavat heille itsestään selvästi kuuluvan vastuun pysäyttää journalisteihin kohdistuva väkivalta.

Lehdistön- ja sananvapaus on ratkaisevaa demokratian kehitykselle missä tahansa. Pohjoismaiden journalistiliitot  uskovat, että journalisteihin tarkoituksella suunnattu väkivalta on väliaikainen takaisku.

- Emme voi kylliksi korostaa lehdistön- ja sananvapauden merkitystä demokraattisen prosessin jatkumiselle myös Egyptissä, sanovat puheenjohtajat lausunnossaan.

Moni on jo lähtenyt Egyptistä

Ruotsalainen SVT:n toimittaja Bert Sundström löytyi torstaina Kairolaisesta sairaalasta leikattuna vatsaan kohdistuneen puukotuksen jäljiltä. Hänen tilansa oli perjantaiaamuna vakaa, mutta vakava.

Moni suomalaistoimittaja poistui Kairosta jo perjantaina, kun työskentely oli tullut mahdottomaksi. Katso esimerkiksi juttut MTV3:n verkkosivuilla, Iltalehdessä ja Aamulehdessä.

Useat kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat raportoineet loukkauksista Egyptissä.

Journalismiin ja traumaan erikoistunut Dart-Center on julkaissut ohjeita Egyptin mellakoiden kaltaisten tilanteiden raportointiin.

Myös INSI:n sivuilla seurataan tilannetta ja annetaan turvallisuusohjeita

IFJ perusti kuuman linjan

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ on useaan otteeseen protestoinut Egyptin viranomaisten harjoittamaa journalistien työn rajoittamista ja huonoa kohtelua.

IFJ on myös julkaissut ohjeita Egyptistä raportoiville toimittajille ja peustanut kuuman linjan vaikeuksiin joutuneille:

IFJ EGYPT HOTLINE

From 9.00 to 17.00:

+32 2 235 22 00

+ 201277 99028

+ 201 02977 519

After 17.00:

+ 32 472 587 690

 


Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.