Nyheter / 16.04.2012

Journalistiliitto moittii Alma Median kirveslinjaa

Alma Media ilmoitti maanantaina 16. huhtikuuta aloittavansa alue- ja paikallislehtiään koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Syyksi yhtiö kertoo merkittävät muutokset toimintatavoissa kuten lehtien yhteistyön tiivistämisen sekä paikallisen ja yhteisen sisällöntuotannon uudelleenjärjestämisen.

Alma Aluemediaan kuuluvat maakuntalehdet Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat sekä yhteensä 29 paikallis- ja ilmaisjakelulehteä. Yt-kutsun piirissä on näiden lehtien 810 työntekijää jakajia lukuunottamatta. Työnantajan arvion mukaan henkilöstön määrä voisi vähentyä enintään 135 henkilötyövuodella. Irtisanomispaketteja voi tulla tarjolle.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen pitää Alma Aluemedian tavoitteita henkilöstön karsimisesta äärimmäisen vakavana uhkana sekä työllisyydelle että lehtien journalistiselle laadulle:

”Epävarmoissakin suhdanteissa erittäin hyvää tulosta tehnyt ja kursailematta osinkoa jakanut konserni lähtee kirveslinjalle, jota se tiedotteissaan väittää lehtien sisällöllisen laadun kehittämiseksi. Tosiasiassa suurista vähennyksistä, joista tuntuva osa voi kohdistua toimituksiin, seuraa journalistinen alamäki. Samalla kasvatetaan jäljelle jäävien työtaakkaa, joka monin paikoin hipoo jo jaksamisen rajoja.”

Alma Median 34 sanoma- ja paikallislehteä tuottivat viime vuonna 30,2 miljoonan euron voiton - liikevoittoprosentti oli 13,6. Koko Alma-konsernin kertaeristä puhdistettu liikevoitto oli 42,0 miljoonaa ja liikevoittoprosentti 13,6. Tulos osaketta kohti oli 0,39 euroa. Osakkeenomistajille osinkoa heruu tätäkin enemmän eli 0,40 euroa osakkeelta.

Myös talon johdosta on pidetty hyvää huolta. Toimitusjohtaja Kai Telanne sai vuonna 2011 palkkaa ja palkkioita 532 194 euroa, josta kannustepalkkiota  oli 154 192 euroa ja optioetua 12 855 euroa. Muille johtoryhmän jäsenille maksettujen palkkojen, palkkioiden ja luontoisetujen summa oli 1 569 482 euroa. Tämäkään ei riittänyt Alman eliitille. Yhtiön hallitus päätti helmikuussa uudesta kolmivuotisesta konsernin avainhenkilöiden osakepohjaisesta kannustinjärjestelmästä.

”Tulonjako kertoo totuuden Alma Median arvoista. Omistajat ja johto pitävät huolen omista eduistaan, mutta henkilöstölle tarjoillaan irtisanomisia. Journalistiliitto tekee tällä yt-kierroksella kaikkensa auttaakseen Alman lehtien toimituksissa työskenteleviä”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

 

MUUTKIN LIITOT TUOMITSEVAT

Myös Ammttiliitto Pro, Mediaunioni ja TEAM ovat ottaneet kantaa Alma median suunnitelmiin. Yhteisessä tapaamisessaan 16. huhtikuuta - mukana oli myös SJL - liitot korostivat, että paikallisesti tärkeiden ja mielenkiintoisten aiheiden toimittaminen vaatii tekijänsä.

"Tätä työtä ei voi ulkoistaa konsernitasolla tehtäväksi. Maakunta- ja paikallislehtien on kyettävä käsittelemään aiheita omasta, juuri kyseiselle alueelle tärkeästä näkökulmasta. Konsernin aluelehtien moniäänisyyttä ei tule kurjistaa lisääntyvillä kiertojutuilla", liitot painottavat.

"Maakunta- ja paikallislehti antaa lukijalleen erityistä lisäarvoa. Niiden kehitystyötä on tehtävä lehden lukijaa kunnioittaen, ei väheksyen, jos lehtien tilauskannat halutaan pitää nykyisellään tai kääntää kasvu-uralle."

Pro, MDU, SJL ja TEAM edellyttävät, että Alma Aluemedian yt-neuvotteluissa käydään tarkoin läpi suunniteltujen toimenpiteiden vaikutukset ja etsitään irtisanomisten sijaan muita vaihtoehtoja. Muutokset on suunniteltava henkilöstön kanssa yhdessä..

Yt-neuvottelut käynnistyvät 23. huhtikuuta alkavalla viikolla. Kauppalehti ja Iltalehti eivät ole järjestelyjen piirissä. (PV)

 


Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.

Journalistreglerna har förnyats

Journalistreglerna, vilka utgör grunden för vad som anses vara god journalistisk sed, har förnyats. De nya reglerna träder i kraft 1 oktober 2024.

Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.