Generell / 16.08.2022

Journalistförbundet kräver att afghanska journalister ska beviljas visum

Journalistförbundet kräver att Finland beaktar den svåra situation som afghanska journalister och andra medieproffs befinner sig i och därmed, i mån av möjlighet, beviljar dem visum. I en vädjan, som Journalistförbundet i dag skickat till utrikesminister Pekka Haavisto, påminner förbundet också om att det är nödvändigt att evakuera journalister och andra medieproffs ur landet. Det har i dag gått ett år sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan och under året har människorättssituationen och yttrandefriheten stadigt försämrats. Journalister och andra medieproffs har gripits, hotats och dödats. Många journalister kan inte göra sitt jobb. Finlands Journalistförbund och även andra journalistförbund kontaktas dagligen av journalister som ber om hjälp. Kvinnliga journalister är extra utsatta. I maj 2022 krävde talibanregimen att alla kvinnor som jobbar i elektroniska medier ska täcka sitt ansikte, många kvinnor har fått sparken. Enligt det internationella journalistförbundet IFJ:s uppskattning har kring 1 000 journalister lämnat landet. De lever nu bland annat i Pakistan och Tadzjijkistan men inte heller där är de trygga. Många hotas av att tvångsutvisas. Finland har finansierat utvecklingssamarbete där kvinnliga afghanska journalister utbildats. Nu riskerar dessa kvinnor att gripas eller dödas bara för att de försvarar samma värderingar som Finland står för: mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.