Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Journalistförbundet kräver att afghanska journalister ska beviljas visum

Journalistförbundet kräver att Finland beaktar den svåra situation som afghanska journalister och andra medieproffs befinner sig i och därmed, i mån av möjlighet, beviljar dem visum.

I en vädjan, som Journalistförbundet i dag skickat till utrikesminister Pekka Haavisto, påminner förbundet också om att det är nödvändigt att evakuera journalister och andra medieproffs ur landet.

Det har i dag gått ett år sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan och under året har människorättssituationen och yttrandefriheten stadigt försämrats. Journalister och andra medieproffs har gripits, hotats och dödats. Många journalister kan inte göra sitt jobb. Finlands Journalistförbund och även andra journalistförbund kontaktas dagligen av journalister som ber om hjälp.

Kvinnliga journalister är extra utsatta. I maj 2022 krävde talibanregimen att alla kvinnor som jobbar i elektroniska medier ska täcka sitt ansikte, många kvinnor har fått sparken.

Enligt det internationella journalistförbundet IFJ:s uppskattning har kring 1 000 journalister lämnat landet. De lever nu bland annat i Pakistan och Tadzjijkistan men inte heller där är de trygga. Många hotas av att tvångsutvisas.

Finland har finansierat utvecklingssamarbete där kvinnliga afghanska journalister utbildats. Nu riskerar dessa kvinnor att gripas eller dödas bara för att de försvarar samma värderingar som Finland står för: mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati.