Generell / 16.08.2021

Journalistförbundet: Journalisterna i Afghanistan behöver omedelbar hjälp

Talibanernas intagning av Kabul och maktskiftet i Afghanistan hotar säkerheten för landets journalister. Särskilt utsatta är kvinnliga journalister och journalister som samarbetat med väst. Finlands Journalistförbund anser att afghaner som arbetat för finländska medier snabbt bör beviljas skydd. ”Finlands Journalistförbund är väldigt oroligt över läget för kollegerna i Afghanistan. Alla journalister är rädda”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. ”I snart tio år har finländska kvinnliga journalister utbildat afghanska kolleger genom samarbetsprojekt. De lokala utbildarna och många av dem som deltagit i utbildningarna är i omedelbart behov av skydd”, säger Aho. Under de tre senaste månaderna har talibanska soldater hotat och misshandlat afghanska journalister. Talibanerna har krävt att journalisterna ska skriva positivt om talibanerna. Den afghanska oberoende journalistorganisationen AIJA berättar för den internationella journalistorganisationen IFJ att så gott som alla journalister flytt sina hem och att 140 lokala medier stängts. Enligt nyhetsbyrån ANI har åtminstone 30 journalister misshandlats eller dödats i år. Tyska och amerikanska medier har vädjat till sina länders regeringar att dessa ska hjälpa afghanska journalister som samarbetat med västerländska medier. USA har inkluderat afghaner som jobbat för amerikanska medier i sitt flyktingprogram. Finland har meddelat att det bland de 170 afghaner som fått beslut om skydd inte finns med personer som jobbar för medier. Utrikesminister Pekka Haavisto har ändå lämnat dörren på glänt för ytterligare personer, ”om läget blir riktigt dåligt”. Enligt Haavisto följer Finland aktivt med situationen tillsammans med de andra EU-länderna. Finlands Journalistförbund anser att skyddet i snabb takt bör utvidgas så att det gäller även afghaner som arbetat för finländska medier, innan det är för sent. ”Vi kan inte neka skydd åt människor som riskerat sina liv för att vi i Finland ska få veta vad som händer i Afghanistan”, säger Aho. För ytterligare information, kontakta Hanne Aho, hanne.aho@journalistiliitto.fi,

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.