Generell / 13.08.2020

Journalistförbundet: Finland måste fördöma våldet mot medier

Utvecklingen i Belarus (tidigare Vitryssland) oroar Journalistförbundet. Det är särskilt behandlingen av demonstranter och journalister som gör sitt jobb som oroar. Polisen använder våld för att kuva protesterna efter presidentvalet. Våldet är riktat också mot medier. Åtminstone 25 journalister har anhållits och flera andra har utsatts för våld. Journalistförbundet hoppas att regeringen och utrikesministeriet i Finland fördömer våldet mot journalister i Belarus. Utrikesministrarna i övriga Norden och i Baltikum har redan reagerat med utlåtanden. Situationen i Belarus var svår redan tidigare. Också det lokala oberoende journalistförbundet BAJ (Belarusian Association of Journalists) rapporterar  om övergrepp mot journalister.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.