Generell / 19.01.2021

Journalistens medarbetare öppnar seminariet Mediespråk

Dan Lolax, Lina Laurent och Tommy Pohjola uppträder på mediespråk 26 januari 2021. Bild:
Seminariet Mediespråk är tillbaka efter en paus på ett år. Årets seminarium hålls som sex webbinarier. Det första webbinariet sänds 26 januari kl. 10–11 och då diskuteras svårigheten att rapportera om frågor som rör det egna mediehuset: anställningar, transparens, pengar och politik. Dan Lolax, chefredaktör för Kommuntorget och kolumnist i Journalisten, leder diskussionen. Journalistens medarbetare Lina Laurent och Tommy Pohjola berättar om sina erfarenheter. [caption id="attachment_4525569" align="alignleft" width="512"] Dan Lolax, Lina Laurent och Tommy Pohjola uppträder på mediespråk 26 januari 2021.[/caption] Lina Laurent är journalist och kommunikatör. Sedan 2010 har hon arbetat för branschtidningen Journalisten. Hon har skrivit om människor och fenomen och bland annat granskat de finlandssvenska mediehusens ekonomi och personalpolitik. På tidningen Journalistens webbplats hittar du samtliga artiklar hon skrivit om mediebranschen. Tommy Pohjola är journalist. Han arbetade länge som nyhetsreporter och nyhetschef på HBL och som reporter på tidningen Journalisten. Han är nu frilansjournalist och redaktör för tidningen Hem och skola. Dessutom har han gett ut flera böcker. Dan Lolax är chefredaktör på Kommuntorget, och skriver kolumner för Journalisten. Tidigare var han ledarskribent och journalist på Åbo Underrättelser och redaktör på Yle Åboland. Anmäl dig senast 22 januari genom att e-posta mediesprak@sptnyheter.fi. Mer info om webbinariet och om hur du anmäler dig hittar du på Mediespråk.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.