Nyheter / 24.05.2013

Fullmäktiges frågestund – maj 2013:

Tomi Sihvo, SAL

”Jag hoppas vi nu kan få höra en kort beskrivning över hur konflikten på förbundets tidning Journalisten sköts just nu och hur frågan ska tas vidare.” 

Arto Nieminen, ordförande

”Konflikten på Journalisten dök upp i november 2012. Det handlar om en djup förtroendekris mellan en del av personalen och chefredaktören, styrelsen och jag själv är också inblandade. Regionförvaltningsverkets arbetarskyddsförvaltning reder för tillfället ut situationen och vi väntar på deras beslut. Arbetshälsovården är också inblandad och jobbar bland annat med att förbättra tidningens arbetsprocesser.”

 
Matti Rutonen, SAL

”Min fråga gäller samhällspåverkan. Om några veckor, 13.6, samlas Statsrådet för att fatta beslut om vem som blir följande riksförlikningsman. Esa Lonka har sagt att han är intresserad av att fortsätta i tjänsten. Min fråga gäller på vilken nivå arbetsministern lyssnar på arbetstagarorganisationerna och i vilken utsträckning FJF kan lobba i frågan?” 

Arto Nieminen, ordförande

”Centralorganisationen är den part som man hör i fallet, inte enskilda arbetstagarorganisationer.”

 
Riikka Mäntyneva, HUJ

”Utbildning: Efter att Jarmo Häkkinen gick i pension och Marianne Leskinen tog över utbildningsfrågorna undrar jag nu utbildningsutbudet förändras. Min andra fråga gäller Journalistdagarna – vad ska evenemanget fokusera på i år?”

Marianne Leskinen, ombud

”Bra att utbildning intresserar. Tillsammans med utbildningsutskottet diskuterar vi söm bäst behov och önskemål. Min tanke att vi erbjuder fler allmännyttiga kurser för så kallade vanliga medlemmar t.ex. ”Så här skriver du ett bra avtal”. En annan tanke är att tillsammans med föreningarna fundera på vilken sorts utbildningar som behövs, för att undvika överlappning i föreningarnas och förbundets kurser. Vi ska också jobba mer med arbetsskyddsfullmäktige, det i samarbete med förtroendemännen. Vi har också inlett samarbete med FFC så att våra medlemmar får gå på deras grundkurser för förtroendemän.

Juha Rekola, FJF, informatör

”Journalistdagarna ordnas av Journalistförbundet den 11 oktober i mediecentret Lume. Ett tema är medieföretagens ekonomi och dess inverkan på jobbet. Ett annat tema är journalistisk etik, med tanke på att vi under den senaste tiden haft flera intressanta fall.”

 
Sari Sainio, PJY

”Jämställdhetsutredningen visade att visstidsanställningar är vanligare bland kvinnliga journalister än bland manliga. Kommer förbundet att göra något för att reda ut vad man kan göra åt situationen? Jag undrar också om förbundet kommer att utnyttja informationen om övertidsarbetet i kommande kollektivavtalsförhandlingar?” 

Arto Nieminen, ordförande

”Kvinnans euro inom journalistiken är mellan 92 och 95 cent. Personligen tror jag på 6+6+6 modellen för föräldraledigheten men den har stött på motstånd både bland näringslivet och i vissa arbetstagarorganisationer. Övertidsarbetet är definitivt en fråga vi inte släpper.” 

Terhi Tarvainen, FJF

”Jämställdhetsutskottet har i många omgångar diskuterat lönefrågan och visstidsanställningarna. För tillfället har vi inte planerat någon speciell kampanj men vi lämnar den inte.” 

Heikki Jokinen, FFJ

”Jämställdhetsarbetet fokuserar på dem som har ett anställningsförhållande. Bland frilansarna har en liknande utredning inte gjorts men samma information finns delvis i materialet från frilansundersökningen som görs med två års mellanrum. Den utredningen visade en gång att kvinnorna förtjänade mer än männen, kvinnans euro var 102 cent. Situationen har visserligen under de senaste åren korrigerats men jag föreslår att man jämför den senaste jämställdhetsutredningen med frilansundersökningen. Jag hoppas också att man inte glömmer jämställdhetsarbete bland frilansar.”

 
Maija Elonheimo, RTTL

”Distansarbete är mitt tema. Hur kommer förbundet att ta tag i det faktum att allt fler journalister gör distansarbete och att arbetet blir allt vanligare?” 

Arto Nieminen, ordförande

”Personligen förhåller jag mig rätt pessimistisk till distansarbete. Vi har redan nu ett läge där många jobbar extra – också på sin fritid. Att i ännu större utsträckning ta med jobbet hem känns inte bra. Det finns många obesvarade frågor som gäller arbetsskydd, arbetstider, försäkringar med flera. Just nu har vi inga särskilda anvisningar men förbundet måste ta frågan på sin agenda.” 

Petri Leskinen, FJF

”Visst har vi behandlat frågan eftersom vi redan på förbundets kansli har möjlighet att jobba även hemifrån. Distansarbete är i vissa fall lämpligt men vår erfarenhet visar att det gäller att noggrant gå igenom detaljer kring arbetet och arbetets utförande på förhand till exempel hur man sköter om god datasäkerhet. Anvisningar för distansarbete utarbetas med säkerhet i och med att arbetsformen blir vanligare.”

 
Vera Tegelberg, PJY

”Flera studentorganisationer skickade i förrgår ett uttalande till arbetsgivare och till sina högskolor om att man bör få lön för sin praktik. Studentorganisationerna har också fattat beslut om att till exempel på sina e-postlistor inte förmedla praktikplatser där praktikanten inte får lön. Kan förbundet göra något åt de underbetalda jobben?”

Petri Leskinen, FJF

”Studenterna har aktivt tagit tag i frågan och det är bra. Förbundet jobbar mycket med frågan och till exempel i pressens kollektivavtalsförhandlingar var praktikantlönerna uppe för diskussion."

 
Hanna-Kaisa Hämäläinen, FFJ

”Jag är fotograf. Tidens trend är att de stora medieföretagen lägger fram orimliga avtal om upphovsrätten och många fotografer har bytt bransch eftersom de inte får jobb om de inte undertecknar avtalen. Vad gör förbundet nu för upphovsrättsfrågan?”

Jussi Salokangas, FFJ

”Orimliga avtal där journalister och främst fotografer tvingas skriva under orimliga villkor är högaktuella. Vi har närmat oss tidningshusen men man kan inte säga att de lyssnar på oss. För tillfället jobbar vi med ett utkast till ett nytt rimligt avtal som alla parter kunde vara ense om – vi har också en rättprocess på gång där vi vill visa på det olagliga i ett orimligt avtal. Vi försöker också få rätt att förhandla kollektivt, det vill säga att förbundet skulle ha rätt att representera den grupp medlemmar som sysselsätter sig själv.”

Anna-Liisa Haavikko

”Upphovsrättsarbetsgruppen jobbar hårt med att få en kultur som stöder rimliga avtal.”


Petri Savolainen förlänas riddartecknet av Finlands Lejons orden

Republikens president har förlänat Petri Savolainen riddartecknet av Finlands Lejons orden. Petri Savolainen är Journalistförbundets intressebevakningsdirektör. Han har jobbat för Journalistförbundet i 25 år.

Journalistförbundet fokuserar på kollektivavtal och upphovsrätt 2025

Kollektivavtalsförhandlingar, förbättrade villkor för frilansar och en ny strategi för upphovsrätt står högt på Journalistförbundets agenda för nästa år. Förbundet satsar också på att stötta Yles anställda i omställningsförhandlingarna och förhandlar om bättre arbetsvillkor för egenföretagare. 

Medlemsavgifterna på samma nivå 2025

Journalistförbundets fullmäktige har fastställt medlemsavgifterna för 2025. Medlemsavgifterna är på samma nivå 2025 som 2024.