Nyheter / 04.05.2016

Förbundet hjälper med brottsanmälan

Polisen meddelade i går att den intensifierar samarbetet med åklagare när det gäller brottsmisstankar mot nättidningen MV-lehti. Polisen har mottagit ett tiotal brottsanmälningar mot tidningen och under våren går polis och åklagare igenom anmälningarna för att se om de fyller kriterierna för brott.

Polisen misstänker att MV-lehti har publicerat artiklar som eventuellt är ogrundade, falska eller som bryter mot upphovsrätten.

Polisen rekommenderar att den som blivit utsatt för brott gör en brottsanmälan till sin hemkommuns polisinrättning under maj månad.

Flera journalister kan ha blivit offer för brott. Det kan gälla misstankar om ärekränkning, upphovsrättsbrott eller publicering av uppgifter som kränker privatlivet.

Finlands Journalistförbund rekommenderar att medlemmar som misstänker att de blivit utsatta för ett brott av MV-lehti att göra en brottsanmälan. Vid behov ger Journalistförbundet råd och hjälper den som vill göra en anmälan.

Är du en av dem som behöver hjälp med att göra en brottsanmälan?

Ta kontakt med Journalistförbundets juridiska rådgivning, tfn 044 7555 000 (vardagar kl. 13−16), per e-post lakimies(at)journalistiliitto.fi eller kontakta förbundets jurist Jussi Salokangas


Inas Hamdan till Svenska seminariet i Helsingfors

Bland andra journalisten Inas Hamdan från Sydsvenskan och journalisten Johanna Aatsalo gästar Svenska seminariet i Helsingfors.

Journalistreglerna förnyas – fyra nya punkter föreslås

Arbetet med att förnya journalistreglerna går vidare. Enligt förslaget ska journalistreglerna få fyra nya punkter. Målet med förnyelsen att uppmuntra medierna till mer transparens.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.