Nyheter / 27.03.2014

Förändringar i alterneringsledigheten

 Enligt planerna ska man i framtiden ha varit 16 år i arbetslivet för att kunna beviljas alterneringsledighet, i dag är gränsen tio år. Andra reformer är att över 60 åringar inte längre kunde beviljas alterneringsledighet (förändringen skulle inte gälla dem som är födda före 1957).

Enligt planen ska den vikarie som anställs för att ersätta den alterneringslediga vara en arbetslös person som varit arbetssökande i minst 90 kalenderdagar i ett streck eller i perioder under de senaste 14 månaderna. Arbetslöshetstiden utreds på TE-centralen. Personer som vill jobba som vikarier för alterneringslediga ska därför vara måna om att registrera sig som arbetssökande även för kortare perioder.

Undantagsvis ska man i framtiden ändå kunna anställa under 30-åriga personer som är arbetslösa arbetssökande, vilka utexaminerats från högskola eller yrkeshögskola för max ett år sedan innan alterneringsperioden börjar. Man kan också anställa arbetslösa arbetssökande som är under 25 år eller över 55 år.

Enligt en preliminär tidtabell ska lagen träda i kraft hösten 2014. Avtal om alternerigsledighet vilka ingåtts innan förnyelserna trätt i kraft och där ledigheten inletts innan slutet av 2014 följer den gamla lagstiftningen.

(Tytti Oras 21.3.2014)


Priset för utvecklingsjournalistik till Tommi Nieminen och Sami Kero för valreportage

Temat för Priset för utvecklingsjournalism 2024 var demokrati och yttrandefrihet. Priset har vunnits av Tommi Nieminen och Sami Kero för sin artikel ”Maapallon mahtavin vaalisirkus” (Helsingin Sanomat).

Uppsägningarna på Yle försvagar regionernas röst

En så omfattande minskning av antalet arbetstagare leder till att finländarnas möjligheter att få information försvagas på ett betydande sätt.

Fullmäktige väljer ny ordförande för Journalistförbundet den 14 mars

Förslag om ny ordförande presenteras på fullmäktiges möte.