Nyheter / 22.09.2016

Svenska seminariet i Borgå

I två dagar samlas närmare 30 journalister från olika håll i landet till årets svenska seminarium. Platsen är kulturhuset Grand i Borgå och på programmet finns bland annat diskussioner, föreläsningar och den traditionella genomgången av läget på redaktionerna runt om i Svenskfinland. Frilansar är också väl representerade och ger en överblick av hur det ser ut på frilansfältet i dag.

Delta i diskussionen eller ställ frågor till de medverkande på Twitter #journsemi eller per e-post (lina.laurent (at) vintermedia.fi)

Program, fredag

Fredagen inleds med välkomstord av ordförande Hanne Aho. Lars Lundsten fortsätter under rubriken Vart är vi på väg? Läs ett sammandrag av hans föreläsning HÄR.

Efter lunchpausen ordnas en paneldiskussion med rubriken våga tänka nytt. Medverkande är frilansjournalisten Janne Louise Andersen från Danmark, frilansjournalisten Lina Laurent som nyligen gett ut reportagetidskriften Amos arv samt Micaela Röman, Östnylands före detta chefredaktör. Diskussionen leds av journalisten Eva Kela.

Sportjournalistik – riktig journalistik eller underhållning? är rubriken för eftermiddagens diskussion med Antonia Berg, journalist på Yle, Thomas Jonsson, journalist på Ålandstidningen och Kaj Kunnas, journalist på Yle som medverkar genom en videohälsning. Diskussionen leds av ÅU-journalisten Jean Lindén.

Program, lördag

Hur ser läget ut på redaktionerna och på fältet? I en genomgång diskuteras nyheter, utmaningar, problem och goda lösningar på redaktionerna i Svenskfinland. Frilansarna berättar om förändringar i arbetsvillkoren.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.