Nyheter / 11.04.2013

FJF:s centrala krav i pressens förhandlingar

 

OBS! FJF publicerar sina lönekrav senare (antagligen den 15. eller 16. april).

Avtalsperioden: FJF framför att det nya avtalet är i kraft 1.5.2013−30.10.2014 = 18 månader

Tillämpningsbranschen ska utvidgas så, att även tv- och radioarbetet som utförs i tidningshusen beaktas. Motiveringen är att man inte kan tillämpa flera olika kollektivavtal för ett och samma anställningsförhållande.

Man vill också att kollektivavtalet ska omfatta studierelaterad praktik, ifall inte lagen uttryckligen avgränsar praktiken utanför arbetsavtalslagen.

För deltidsanställda vill man ha lediga dagar minst i samma proportion som den deltidsanställdas arbetstid och lön är jämfört med en heltidsanställd kollega.

Övertidsersättningen ska höjas så att den är 100 procent.

Då det förutom det traditionella pressarbetet också utförs  tv-arbete i tidningsredaktionerna, bör man i bestämmelserna om arbetstid ta hänsyn till de långa arbetspassen som tv-nyhetesarbetet förutsätter.

Mertidstimmar som arbetsgivaren låter göra i redaktionerna bör i första hand erbjudas de egna deltidsanställda.

Krav gällande korttidsjobb: arbetsförhållanden som utan avbrott eller med korta mellanrum följer varandra anses vara ett anställningsförhållande då man beräknar förmåner som baserar sig på anställningsförhållandets längd.

Gällande praktikanters  lönegrupp: Ifall praktikantens arbetsuppgift tillhör lönegrupp 2B eller högre, tillämpas inte praktikantlön, utan bestämmelserna om minimilön för ifrågavarande lönengrupp.

Val av huvudförtroendeman bör ske per redaktionsavdelning - det får inte vara beroende av arbetsgivarens tekniska företagsform.

Hyresarbete: Användning av inhyrd arbetskraft är tillåten endast om företaget inte har arbetskraft inom pendlingsområdet som är permitterad eller som ingår i återanställningsskyldigheten. Inhyrd arbetskraft får användas endast för tillfälliga behov eller rusningstoppar.

Skiljedomstolen: Föreslås att tvister gällande avtalet ska avgöras i arbetsdomstolen, och inte längre i skiljedomstolen.

Frilansjobb och underleverans: När det blev klart att Europeiska Unionens kokurrenslagstiftningen inte förhindrar att frilansarnas arbetsvillkor tas med i förbundens förhandlingar, tar man i avtalet med bestämmelser som gäller frilansjobb och underleverans, så som:

-användningen av underleverans får inte leda till uppsägning av den egna arbetskraften.

-som frilansjobb får man inte låta göra sådant arbete där det är fråga om anställningsförhållande.

-förtroendemannen måste minst en gång per år få informationen gällande användningen av frilansjobb.

Semester: Av årssemestern bör minst 18 dagar ges som oavbruten semster (nu är minimi 12 dagar).

Arbetshälsa: Det nuvarande avtalets anteckning gällande diskussioner för befrämjande av arbetshälsan har inte fungerat på arbetsplatserna. Detta måste åtgärdas tillsammans genom att ta fram nya sätt.


Pressfrihetsindexet – pressfriheten försämrats i Östeuropa

Pressfriheten är allt mer hotad i Europa, visar Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex. ”Tyvärr kan man säga att Putins gift sprider sig inom EU”, säger Kaius Niemi, ordförande för Reportrar utan gränser rf.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.