Generell / 31.01.2023

Finlands Journalistförbund lämnar Internationella Journalistförbundet

Finlands Journalistförbund har i dag meddelat att man lämnar det internationella journalistförbundet IFJ (International Federation of Journalists). Samtidigt meddelade journalistförbunden i Danmark, Norge och på Island att även de lämnar den internationella organisationen. ”Orsakerna till utträdet är administrativa problem, vilka pågått tiotals år och som IFJ inte klarat av att lösa. Vi är bland annat missnöjda med hur IFJ ordnat val och kongresser samt över bristen på transparens vid beslutsfattande”, säger Hanne Aho, ordförande för Finlands Journalistförbund. De nordiska journalistförbunden har upprepade gånger krävt ändringar i det internationella förbundets verksamhet. ”Vi har till exempel inte fått tillräckligt med information om IFJ:s ekonomi. De nordiska länderna har varit IFJ:s största finansiärer men trots det har vår oro inte tagits på allvar. Vi hoppas att vårt utträde väcker IFJ:s övriga medlemsorganisationer att kräva förändringar”, säger Hanne Aho. Finlands Journalistförbunds utträde ur IFJ träder i kraft om sex månader, det vill säga 31 juli 2023. Fram tills dess kan medlemmar i Finlands Journalistförbund ansöka om det internationella presskortet, vilket beviljas av IFJ, samt utnyttja övriga medlemstjänster i det internationella förbundet. Presskortet som beviljas av Finlands Journalistförbunds kan användas på många håll i världen.   Nordisk samarbete är starkt Finlands Journalistförbund har varit medlem i IFJ sedan 1956. Journalistförbundet fortsätter vara medlem i Europeiska Journalistförbundet, EFJ. ”Den europeiska organisationens verksamhet är transparent och organisationen skapar mervärde för sina medlemmar”, säger Hanne Aho. För tillfället funderar Journalistförbundet på hur man kan organisera internationellt solidaritetsarbete på nya sätt. ”Våra medlemmar vill stödja kollegor i utvecklingsländer och i länder där yttrandefriheten är begränsad. Det här är något vi kommer att fortsätta satsa på. Vi kommer att använda pengar som frigörs från medlemsavgiften till IFJ för solidaritetsarbete på annat håll”, säger Hanne Aho. Hon säger att Finlands Journalistförbund diskuterar olika modeller för internationellt solidaritetsarbete tillsammans med de övriga nordiska förbunden. ”Det nordiska samarbetet fortsätter att vara starkt”, säger Hanne Aho.   För ytterligare information: Journalistförbundets ordförande Hanne Aho, hanne.aho(a)journalistiliitto.fi. Journalistförbundets sakkunniga i internationella frågor, Salla Nazarenko, salla.nazarenko(a)journalistiliitto.fi. För information om presskortet och andra medlemsärenden: Jourtelefonen för medlemsfrågor betjänar vardagar kl. 9–11.30: 050 366 3501 eller 040 752 5372 samt jasenasiat (at) journalistiliitto.fi.   Läs också tidningen Journalistens artikel: Journalistiliitto eroaa kansainvälisestä kattojärjestöstä ”hyvin todennäköisesti” (4.1.2023).

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.