Nyheter / 04.02.2014

Europadomstolen för mänskliga rättigheter gav beslut om Smash Asem

I dag (4.2) gav Europadomstolen för mänskliga rättigheter sitt beslut i fallet där en fotograf vid Suomen Kuvalehti klagat på domen han fått då han bevakade Smash Asem demonstrationen 9 september 2006.

Enligt domstolen kränkte Finland inte artikel 10 (yttrandefrihet), enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, då fotografen greps och senare dömdes för tredska mot polis.

Domstolen lyfter i sitt beslut fram att fotografen inte blev gripen för att han var fotograf utan för att han vägrade följa polisens order om att avlägsna sig från platsen. Domstolen fäster också uppmärksamhet vid att fotografen fick behålla sin utrustning och att han trots en dom inte fick ett straff.

Domstolen fattade sitt beslut med rösterna 5-2. Beslutet är inte slutgiltigt. Om någon av parterna så önskar kan beslutet efter prövning behandlas också i domstolens stora utskott som har 17 medlemmar. Parterna har tre månader på sig att ansöka om att fallet ska prövas på nytt.

Läs mer om beslutet på Europadomstolens webbplats i pdf-dokumentet här (se t.ex. Chamber judgment 4/2/2014)

Ytterligare information om fallet ger Journalistförbundets ombud Jussi Salokangas, tfn 050 377 6211


Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.

Kvinnliga journalisters lönedag 13.12

Den 13 december är det kvinnliga journalisters ”lönedag”. Efter den dagen jobbar kvinnorna  gratis resten av året då männen får lön till årets slut.

Två av tre inom film- och tv-branschen har symtom på psykisk ohälsa 

Olika symtom på psykisk ohälsa är vanliga bland dem som jobbar inom film- och tv-branschen. Två av tre av dem som jobbar på produktioner som görs av fria produktionsbolags uppvisar psykiska symtom. Jämfört med resten av Finlands befolkning i arbetsför ålder så är förekomsten trefaldig. Detta framgår ur Arbetshälsoinstitutets enkät som besvarades av 600 professionella inom branschen.