Generell / 15.10.2020

Det här bör du veta om presskortet

Nu sker en förändring om du fortfarande önskar ha ett presskort i plast. Det sänds inte längre automatiskt till medlemmarna. Du kan beställa avgiftsfritt från Journalistförbundet. De första nya korten skickas till medlemmarna i december. Det dröjer ca två veckor från beställningen att få ett nytt kort. Anvisningar här. 12 000 av Journalistförbundets 14 000 medlemmar har ett digitalt presskort. Det digitala presskortet uppdateras automatiskt i mobilapplikationen. Av medlemmen krävs inga ytterligare åtgärder. Om du saknar det digitala presskortet kan du beställa ett på epostadressen jasenasiat@journalistiliitto.fi . ”Allt fler medlemmar i Journalistförbundet har tagit i bruk det digitala presskortet. Kortet är alltid med i mobiltelefonen och det är enkelt att visa upp”, säger Journalistförbundets chef för medlemstjänster Simon Huldén. ”Utvecklingen går mot det digitala när det gäller olika medlems- och förmånskort. De finns allt oftare i mobiltelefonen.” Övergången från plastkort till digikort är en miljögärning. Om alla som är med i Journalistförbundet också i fortsättningen skulle få ett fysiskt presskort, så skulle högen av plast väga 70 kg. ”Presskortet är viktigt för professionella journalister. Och i det ingår värdefulla medlemsförmåner”, säger Simon Huldén. Han påminner alla som beställer nytt kort att kontrollera adressuppgifterna. Förnyelsen i korthet
  • Det nuvarande presskortet gäller t.o.m. 31.12.2020
  • Presskortet 2021–2022 skickas inte automatiskt till medlemmarna
  • Digitala presskortets giltighet förlängs automatiskt vid årsskiftet utan att du själv behöver vidta åtgärder
  • Presskort i plast ska i fortsättningen beställas på Journalistförbundets nätsida, knappen uppe till höger på framsidan, ”beställ presskort”
  • Hör av dig till jasenasiat(at)journalistiliitto.fi om du saknar det digitala kortet
  • Presskortets utseende förnyas samtidigt som Journalistförbundet får nytt grafiskt utseende
  • Något du undrar över? Skicka e-post till jasenasiat(at)journalistiliitto.fi

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.