Generell / 29.04.2019

Dags att söka till Nordisk Journalistcenters kurs i Århus

Anmälan till Nordisk Journalistcenters kurs i Århus har öppnat. Bild: Nordisk Journalistcenter. Bild:
Fyra länder på tre veckor och deltagare från hela Norden. Ansökan till Nordisk Journalistcenters (NJC) populära Århus-kurs för journalister har nu öppnat. Anmäl dig senast 17 juni. Årets Århus-kurs fokuserar på politik och populism, medier, kultur och krig och mycket mer. Kursen, som ordnas mellan den 20 oktober och 8 november 2019, samlar deltagare från hela Norden. Journalister från Finland kan ansöka om stipendium från Jokes, stiftelsen för främjande av journalistisk kultur, för att täcka deltagaravgiften på 35 000 danska kronor (cirka 4 700 euro). Anmäl dig senast den 17 juni genom att e-posta Elisabeth Bjarløv – eb@dmjx.dk. Mer info om kursen hittar du på NJC:s webbplats. Kursen 2019 ordnas i Århus, Riga, Stockholm och Bryssel. De första dagarna i Århus behandlas kultur, medier, historia. Även invandring, språk och konstruktiv journalistik diskuteras. I Riga träffar kursdeltagarna mediefolk, diplomater och säkerhetsexperter.Ett oundvikligt tema i Lettland är landets förhållande till Ryssland. I Stockholm följer kursdeltagarna den nordiska Kulturpris-galan. Det blir också besök på ambassader, Nordiska Rådet och träffar med politiker. Populism och klimat är några av de teman som behandlas i Stockholm. I Bryssel blir det ett digert och omväxlande program. Träffar med politiker, lobbare och experter och möten med nordiska EU-kommissionärer. Det finns också lite tid för sightseeing och för att smaka på belgisk öl. Kursspråket är skandinaviska vilket i praktiken innebär att deltagarna talar  norska, svenska, finlandssvenska och danska. Deltagarna hjälper varandra! Finländska deltagare erbjuds en intensivkurs i danska i Helsingfors före kursstarten. Kursen kostar 35 000 danska kronor, cirka 4 700 euro, och inkluderar logi, frukost, resor (Aarhus-Riga, Stockholm och Bryssel). Deltagarna betalar själva resan till Århus i början av kursen och resan hem från Bryssel i slutet av kursen.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.