Nyheter / 09.01.2017

Björkqvist anslöt sig bland de första

Journalistförbundets andelslag Medielaget – Mediakunta inledde i dag sin verksamhet. Kring hundra personer deltog i lanseringen som firades på Microsoft Flux kontor i Helsingfors med musik, mingel och gratis plasthinkar. På plats var bland andra frilansjournalisterna Jeanette Björkqvist och Miiku Lehtelä. [caption id="attachment_567763" align="alignleft" width="190"] Miiku Lehtelä och Jeanette Björkqvist. Foto: Lina Laurent[/caption] – Jag har väntat otroligt mycket på det här. Jag anslöt mig i dag genast då det var möjligt, säger Björkqvist. Hon konstaterar att hon vill slippa så mycket pappersarbete som möjligt. Hon vill också smidigt betala pensionsavgifter, något man automatiskt gör via andelslaget. Grafikern Lehtelä, som främst jobbar för Yle, har inte anslutit sig men överväger att kanske göra det i framtiden. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho lyfte i sitt tal fram hur otroligt stolt hon är över att Medielaget grundats. – Vi och ni är pionjärer. Intresset för andelslaget har varit enormt, både i Finland och utomlands. Vårt viktigaste jobb är ändå att stöda er i ert jobb, så att ni kan göra det ni är bäst på, sade Aho.

Inas Hamdan till Svenska seminariet i Helsingfors

Bland andra journalisten Inas Hamdan från Sydsvenskan och journalisten Johanna Aatsalo gästar Svenska seminariet i Helsingfors.

Journalistreglerna förnyas – fyra nya punkter föreslås

Arbetet med att förnya journalistreglerna går vidare. Enligt förslaget ska journalistreglerna få fyra nya punkter. Målet med förnyelsen att uppmuntra medierna till mer transparens.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.