Generell / 17.08.2017

Bekanta dig med höstens utbildningar

Hösten är utbildningarnas tid. Nedan finns en kort sammanfattning av Journalistförbundets utbildningar och evenemang som ordnas i höst. Utbildningarna ordnas i huvudsak på finska. Karriärrådgivning ges också på svenska (ej de webbsända seminarierna). Största delen av evenemangen och utbildningar finns listade i den finskspråkiga händelsekalendern. Karriärrådgivning: Inledande webbsänt seminarium 13.9 Den 13 september kör karriärrådgivningen igång igen. Karriärrådgivningen är öppen för alla medlemmar i förbundet och lämpar sig både för dig som nått högt i karriären och för dig som letar efter en ny riktning. Karriärrådgivningen inleds med ett en timmes långt webbsänt seminarium onsdagen 13 september klockan 17.00. Du får höra med om rådgivningen och kan ställa frågor i chatten. Läs mer här. Diskussion om att jobba i tv-produktioner 20.9 Välkommen till Journalistförbundet 20 september kl. 16.30–19.30. Då diskuterar vi hur det är att jobba i tv-produktionsbolag. Under kvällen går vi igenom olika sätt att jobba i tv-produktioner (som anställd, företagare eller via andelslag). Vi presenterar resultatet av TES-enkäten (kollektivavtalsfrågor) och funderar på hur kollektivavtalet svarar på arbetslivets krav. Evenemanget är öppet för alla som jobbar i tv-pruduktionsbolag. Läs mer och anmäl dig här. Adressen för evenemanget är Sparbanksstranden 2A, 7. våningen. Sant eller falskt om biovetenskaper 25.9 Kom och träffa experter inom biovetenskaper i Mejlans i Helsingfors den 25 september. Du får handfasta tips för att göra bra (vetenskaps)journalistik och en unik möjlighet att besöka Finlands molekylärmedicinska institut, FIMM. Läs mer och anmäl dig här. Få koll på utvecklingsfrågor 21–23.9 Vill du påverka vilken värld som ritas upp genom medierna. Vill du bli bättre på att rapportera mångsidigt om utvecklinbgsfrågor? Stiftelsen Vikes som jobbar med kommunikations- och utvecklingsfrågor ordnar en kurs för journalister och blivande journalister där fokus ligger på utvecklingsfrågor. Utbildarna är erfarna journalister och experter som bland annat granskat utvecklingsfrågor och konflikter. Kursen hålls i Haaga-Helia i Helsingfors. Obs: Kursspråk engelska. Läs mer och anmäl dig här. Journalistförbundets svenska seminarium 10–11.11 Journalistförbundets svenska seminarium hålls i år i Helsingfors och tidpunkten är 10–11 november. Programmet för seminariet planeras som bäst (augusti) och ifall du har önskemål eller förslag på programpunkter kan du skicka dem till förbundets utbildningschef Nina Porra (nina.porra@journalistiliitto.fi). Läs mer här.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.