Nyheter / 17.02.2009

Är Finland Europas främsta motståndare till upphovsrätten?

I Finland förberedes nu en förändring av upphovsrättslagstiftningen. Genom den planerade förändringen skulle alla den anställdes rättigheter till ett verk övergå till arbetsgivaren. I teorin skulle det fortfarande finnas en möjlighet att komma överens om att något annat gäller, men i praktiken skulle principen om att man inom medierna kan avtala om upphovsrätten försvinna. En arbetsgivarregel är onödig därför att merparten av medieföretagen redan har fungerande avtal om användning av upphovsrättsskyddat material. Företagen i mediebranschen skulle i egenskap av arbetsgivare inte längre skriva några avtal med upphovsmännen, eftersom de enligt den tänkta lagen innehar rättigheterna från början.

De nordiska förläggarna tog i egenskap av arbetsgivare för några år sedan än en gång initiativ till en förändring om upphovsrätten i anställningen. I Danmark fördes en omfattande diskussion om att införa en så kallad arbetsgivarregel, men förslaget förkastades. Statsmakterna i Norge konstaterade att det till och med var onödigt att utreda frågan medan man i Sverige just nu arbetar med den i en sittande utredning. Det är dock högst oklart om utredningen kommer med ett förslag.

Nordiska Journalistförbundet anser det ofattbart att man i Finland fortfarande vill införa arbetsgivarregeln i lagen om upphovsrätt. Den enda verkliga anledningen till detta förefaller vara medieägarnas starka krav. Alla andra faktorer talar mot arbetsgivarregeln. Regeln skulle ännu mera gynna den starkare parten på arbetsmarknaden och missgynna de anställda. Den skulle ändra den starka nordiska avtalstraditionen till en situation där villkoren dikteras och den skulle försvaga konsumentens ställning när mediebolag ensidigt kan bestämma hur, eller inte alls, material används via kollektiva licensavtal (Kopiosto, Copydan, etc.). Arbetsgivarregeln skulle leda till mindre mångfald i medierna när samma material kunde publiceras i allt fler medier. Skyddet för den som intervjuas eller fotograferas minskar. Arbetsgivarregeln skulle i stor omfattning skada den journalistiska etiken som utgår från att den intervjuade får veta var intervjun används. Upphovsmannen måste ha möjlighet att påverka var och hur materialet används.

Nordiska Journalistförbundet är starkt kritisk till den linje som Finland valt i förändringen av upphovsrättslagen. Den strider mot den europeiska/kontinentala upphovsrättstraditionen och mot internationella avtal som syftar till att skydda verken och upphovsmännen. Den strider också klart mot Europaparlamentets linje i upphovsrättsfrågan, som syftar till att skapa balans mellan upphovsmännen och medieägarna.

NJF anser att den hållning som Finland gett uttryck för i beredningen av en ny upphovsrättslag helt strider mot de värderingar och spelregler som råder i de nordiska och europeiska samhällena och att inriktningen är upphovsrättsfientlig.

NJF ber Finland att inte ställa sig utanför den europeiska gemenskapen i frågan om upphovsrätten, och i likhet med Frankrike och Danmark, där frågan diskuterats nyligen, besinnar sitt ansvar och håller fast vid ett balanserat och väl fungerande upphovsrättsystem som bygger på avtal mellan upphovsmän och medieägare.


Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.

Journalistreglerna har förnyats

Journalistreglerna, vilka utgör grunden för vad som anses vara god journalistisk sed, har förnyats. De nya reglerna träder i kraft 1 oktober 2024.