Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Anmäl dig nu till Svenska seminariet som hålls 22–23 april

Journalistförbundets svenska seminarium genomförs efter två års paus i Helsingfors. Alla våra svenskspråkiga medlemmar är hjärtligt välkomna! Anmäl dig senast 5 april.

Seminariet ordnas fredag och lördag 22–23 april på hotell Radisson Blu Royal i Helsingfors. Fredagen ordnas föreläsningar och ett studiebesök (ännu inte bestämt). Lördagen går vi igenom läget på de finlandssvenska redaktionerna och på frilansfältet. Anmäl dig via en webblänk på evenemangets webbplats.

Program, fredag:

Russian invasion of Ukraine: journalistic standards and responsibility. With Nataliya Teramae, journalist (Ukraine). . Anförandet hålls på engelska.

Nataliya Teramae. Foto: privat.

 

Information som vapen. Också Rysslands krig i Ukraina är ett informationskrig där propaganda, disinformation och manipulation utnyttjas skrupelfritt. Med Max Arhippainen, enhetschef på Natos kunskapscentrum för strategisk kommunikation i Riga.

Vapnens väg, om organiserad brottslighet och säkerhetsfrågor. Med journalisten Jani Pirttisalo Sallinen från Svenska Dagbladet. Han har tillsammans med Mathias Ståhle gett ut boken Vapensmederna – männen som beväpnar Sveriges kriminella (2021). Pirttisalo Sallinen medverkade också i SvD:s podcastserie Medicinmannen (2021) som berättar om Pierre ”Man” Maltais och hans sekt, som verkade i Sverige och Finland i början av 1990-talet (livsstilsindianerna i Kittilä).

Jani Pirttisalo Sallinen. Foto: Fredrik Hjerling

 

Senaste nytt från kollektivavtalsförhandlingarna och annat aktuellt från Journalistförbundet. Med Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen.

Om att “låna” andras journalistiska material. Med Eero Hyvönen från Opinionsnämnden för massmedier och Jenny Stenberg-Sirén, universitetslektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Vilka är principerna för att citera och återge andras texter? Hur ser det ut när vi tänjer på gränserna? Hyvönen talar om ett färskt beslut från ONM där en tidning publicerade för mycket av ett pressmeddelande. Stenberg-Sirén sätter frågan i ett teoretiskt perspektiv. Dessutom tittar vi på färska exempel från olika finlandssvenska medier där vi kunde varit bättre på att hänvisa och credda.*

Studiebesök på Hufvudstadsbladet. Med bland andra Erja Yläjärvi, chefredaktör.

 

Gemensam middag på hotellet.

 

Lördagen

Lördagen tillägnas en genomgång av läget på de finlandssvenska redaktionerna och arbetsvillkoren för dem som jobbar som frilansar, förlagsredaktörer, fotografer, kommunikatörer med flera. Diskussionens teman påverkas av vilka som medverkar i det svenska seminariet.

Praktiska frågor:

Journalistförbundet står för logi för de medlemmar som inte bor i Helsingforsregionen. Förbundet ersätter också skäliga resekostnader samt bjuder på middagen som ordnas fredag kväll. Boka tåg/bus/båtbiljetter själv och debitera förbundet efter seminariet.

Anmäl dig via en webblänk här.  Anmäl dig senast den 5 april.

Du kan välja om du vill delta endast fredagen eller båda seminariedagarna. Om du måste avboka den ena, eller båda dagarna, gör det likadeles senast den 5 april! Vi måste nämligen hinna avboka rum och mötespaket ifall du inte kan komma. Förbundet debiterar en 100 euros avbokningsavgift ifall du avbokar efter det. Avbokning på grund av sjukdom debiteras dock inte.

Plats: Hotel Radisson Blu Royal, Runebergsgatan 2, Helsingfors

OBS! Seminariet är en fackföreningsutbildning för förtroendemän och avdelningars ordförande.

Läs om förbundets integritetspolicy här

Ytterligare information: utbildningschef Nina Porra, nina.porra(at)journalistiliitto.fi

*PS. Har du ett bra exempel på material där en journalist “lånat” lite för mycket av en annans text eller inslag, där pressmeddelanden eller pressbilder publicerats som journalistiskt material eller exempel som på ett bra sätt lyfter fram frågan om etik, journalistregler och källhänvisningar? Skicka dina exempel till förbundets svenskspråkiga kommunikatör Lina Laurent som ansvarar för att sätta ihop seminariets program: lina.laurent(at)vintermedia.fi. Tack!

 

Ladda ner det detaljerade programmet för Svenska seminariet den 22-23 april Obs, vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.