Generell / 01.09.2021

Afghanska journalister har fått skydd i Finland – Journalistförbundet hjälper

Afghanska journalister och deras barn har fått skydd i Finland. Journalistförbundet erbjuder dem tillfällig inkvartering. Av säkerhetsskäl uppges inte hur många personer det gäller eller på vilket sätt de kommit till Finland. "Afghanska journalister och fixare har hjälpt finländarna att få information från Afghanistan. Nu är det vår tur att hjälpa dem", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Internationella Journalistförbundet IFJ försöker erbjuda skydd åt afghanska journalister med hjälp av olika organisationer. Finlands Journalistförbund deltar i arbetet. "Vi jobbar via det internationella journalistförbundet. Det skulle vara svårt för enskilda förbund eller organisationer att få ut journalister ur Afghanistan. Det internationella förbundet kan förhandla med olika länder, organisationer och politiker", säger Hanne Aho. Under två veckors tid har över 2000 journalister i Afghanistan bett IFJ om hjälp. Den amerikanska organisationen The Committee to Protect Journalists fick stundvis mellan 400 och 500 nödmeddelanden per dag. Hanne Aho betonar att man fortfarande jobbar för att afghanska journalister ska kunna ta sig ur landet. ”Arbetet är inte över. Det internationella samfundet kommer att fortsätta med evakueringarna. Samtidigt bör man jobba för att läget i Afghanistan blir så stabilt att både lokala och utländska journalister kan jobba i landet", säger Hanne Aho. Just nu är det viktigaste ändå att få journalisterna i säkerhet. "Det är livsfarligt att jobba som journalist i Afghanistan. Kvinnliga journalister är i störst fara men varenda en som jobbat inom medierna lever under ett starkt hot" Under de senaste två veckorna har Finlands Journalistförbund intensivt följt med utvecklingen i Afghanistan och hållit kontakt med utrikesministeriet. "Vi har förmedlat meddelanden till IFJ och utrikesministeriet från afghaner som  behövt hjälp och som försökt komma med på evakueringsflygen ut ur Afghanistan", säger Hanne Aho.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.