Nyheter / 09.02.2015

Abdirahim Husu Hussein fick yttrandefrihetspris

Abdirahim Husu Hussein (född 1978)  belönades bland annat för han genom sitt arbete bidragit med en viktig röst i den finländska samhällsdebatten. Abdirahim Husu Hussein är bland annat känd för programmet Ali ja Husu som han gör tillsammans med Ali Jahangiri. Programmet sänds på Yle Puhe. Abdirahim Husu Hussein är också företagare och politiker. 

I prismotiveringen betonade PEN att Abdirahim Husu Hussein i sitt arbete lyft fram att alla människor, oberoende av ålder, yrke, religion, fosterland eller modersmål, ska bemötas som individer. Vid PEN:s ceremoni sade Abdirahim Husu Hussein att han inte alltid tänker att det är yttrandefrihet han talar för.

"Jag talar om sådant jag har på hjärtat. Människor blir inte alltid glada av att höra mina åsikter men jag kommer att fortsätta tala."

Finlands PEN har tidigare premierat tre personer för sitt arbete för yttrandefrihet. År 2012 gick priset till serietecknaren Ville Ranta. År 2013 till människorättsaktivisten och teaterproducenten Eva Neklyaeva och år 2014 till journalisten och författaren Kimmo Oksanen

Finlands PEN är en organisation för yttrandefrihet som grundats år 1928. Den är en del av PEN International som verkar i 100 länder och som strävar efter att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen.


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.