Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Journalistförbundet och Pirkanmaan journalistit fick böter för utmarsch vid Aamulehti

Journalistförbundet ska betala 2 500 euro i böter för att förbundet försummat sin plikt att övervaka arbetsfriden. Det bestämde skiljedomstolen  10 december.

Journalistföreningen Pirkanmaan Journalistit (Birkalands journalister) ska betala 1000 euro i böter för att ha brutit mot arbetsfreden. Det här skriver redaktören Nina Erho i tidningen Journalisten. Denna text är en översättning av Erhos artikel.

Böterna hänför sig till Aamulehtis redaktions utmarsch. Redaktionen lämnade arbetsplatsen 29 november i protest mot arbetsgivarens uppsägningar.

Aamulehti meddelade att redaktionen mister 11 anställda som en följd av samarbetsförhandlingar. Utmarschen började kl.12 och pågick fram till följande morgon.

Böterna betalas som gottgörelseböter till arbetsgivarförbundet Medieförbundet.

Journalistförbundet och Pirkanmaan Journalistit ska dessutom betala Medieförbundets rättegångskostnader och skiljedomstolens ersättningar, sammanlagt 3 300 euro.

Enligt pressens kollektivavtal är alla arbetskonflikter förbjudna.