Nyheter / 03.05.2024

Pressfrihetsindexet – pressfriheten försämrats i Östeuropa

Pressfriheten är allt mer hotad i Europa, visar Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex.

"Globalt har stater och andra politiska krafter tagit en mindre roll i att försvara pressfriheten", säger Anne Bocandé, chef för internationella Reportrar utan gränsers publikationsverksamhet.

Finland är, liksom i fjol, på femte plats.

"Journalister utsätts för hot, hatprat och riktade trakasserier. Ett land som Finland borde vara på en helt annan nivå", säger Finlands Reportrar utan gränsers ordförande Kaius Niemi i föreningens pressmeddelande.

Pressfriheten i östra Europa har försämrats.

"Tyvärr kan man säga att Putins gift sprider sig inom EU, Ungern och Slovakien är varnande exempel. Politiker som stryker Putin medhårs äter upp den oberoende journalistiken också i andra länder. Till exempel Georgien har rasat 25 steg neråt i pressfrihetsindexet", säger Kaius Niemi.

Högst uppe på pressfrihetsindexet är Norge, Sverige och Danmark. Holland ligger på fjärde plats, Finland på femte och Estland på sjätte.

En oroväckande trend globalt är enligt Reportrar utan gränser att generativ maskininlärning i allt större grad används för att sprida desinformation.

Läs mer i Reportrar utan gränsers pressmeddelande.

Läs också tidningen Journalistens artikel om journalisters arbete i Gaza: Gazassa kuollut jo satakunta journalistia – ”Ilmaiskuilta on hyvin vaikea suojautua” (3.5.2024)


Nedskärningar inom mediebranschen underminerar Finlands säkerhet

De planerade nedskärningarna inom Yle och på annat håll i mediebranschen kan påverka Finlands säkerhet och försörjningsberedskap, säger Finlands Journalistförbund.

Redaktionsavdelningarna får mer pengar för sin verksamhet

Journalistförbundets redaktionsavdelningar får mer pengar för sin verksamhet från och med januari 2025. Avdelningarnas grundbidrag höjs med 30 procent.

De premierades för sina insatser för förbundet

I samband med Journalistförbundets fullmäktiges vårmöte delade förbundet ut utmärkelser för årets organisationsgärning och för en insats som gjorts för arbetsplatsgemenskapen.