Nyheter / 07.10.2009

Politkovskajan murhasta 3 vuotta

Venäläisen toimittaja Anna Politkovskajan murhasta on tänään 7. lokakuuta tullut kuluneeksi kolme vuotta. Useiden surkeiden episodien jälkeen murhan tutkinta päätettiin valitusten jälkeen syyskuussa aloittaa uudelleen ja omaisten farssiksi kutsuma oikeudenkäynti keskeyttää.

Anna Politkovskajan ja muiden Venäjällä murhattujen ihmisoikeuksien puolustajien muistotilaisuuksia järjestetään Suomessa useilla paikkakunnilla.

  • Helsingissä järjestetään muistohetkiä klo 17.00 Pohjoisesplanadi 31, klo 17.30. Vanhalla kauppahallilla, klo 18.00 Olympiaterminaalilla ja mielenilmaus Venäjän suurlähetystön edessä klo 18.30.
  • Oulussa järjestetään keskiviikkona Rotuaarin pallolla klo 18-21 mielenilmaus sananvapauden puolesta ja ihmisoikeuspuolustajien murhia vastaan.
  • Turussa järjestetään kynttilämielenilmaus pääkirjaston portailla klo 19.

Venäjä on journalistin työn kannalta yksi maailman vaarallisimmista maista. Anna Politkovskajan murhan jälkeen Venäjällä on kolmessa kuollut väkivaltaisesti, selittämättömästi tai ennenaikaisesti 37 journalistia. Näistä 20 tapauksessa kuolinsyy on varmuudella tai mahdollisesti johdettavissa journalistin ammattiin. Näistä puolestaan 12 tapauksessa kyse on varmuudella tai mahdollisesti henkirikoksesta. Tietokantaa kuolemantapauksista päivitetään verkossa osoitteessa: http://www.journalists-in-russia.org/

Vuoden 1993 jälkeen maassa on kuollut yli 200 journalistia ja suurimmassa osassa tapauksia itse tekijät ja/tai teon tilaajat ovat edelleen vapaina. Vuoden 2009 aikana jo 10 journalistia on kuollut ja useita pahoinpidelty vakavasti. INSI:n tilastojen mukaan Venäjä oli 1996-2006 journalistin kannalta maailman toiseksi vaarallisin maa sodassa olevan Irakin jälkeen. INSI:n Venäjä-sivu kertoo taustaa ja arkistoi uutisia journalistien turvallisuustilanteesta maassa.

Toimittajamurhat, väkivalta ja sillä uhkailu ovat myös tuottaneet tulosta. Edes Novaja Gazeta ei enää kirjoita Tšetšenian ja Pohjois-Kaukasian asioista. Lehden päätoimittajan mukaan toimittajien henki on tärkeämpi kuin tuo aihe.

Venäläisen Journalismi ääritilanteissa –keskuksen tietojen mukaan ainakin 15 venäläistä journalistia on hakenut turvapaikkaa ulkomailta kymmenen viime vuoden aikana. Ainakin Britannia ja Yhdysvallat ovat myöntäneet turvapaikkoja venäläisille vainon alla eläville journalisteille.

Sananvapauden ja demokratian kannalta tilanne on hälyttävä. Erityisen konkreettinen väkivallan uhka on yksittäisen freelance-journalistin kohdalla, jolla ei ole takanaan työyhteisön tukea. Suomen ja Venäjän journalistiliitot ovat yhdessä Viestintä ja kehitys –säätiö Vikesin kanssa käynnistämässä yhteistyötä freelancereiden ammatillisen tukiverkoston luomiseksi Venäjälle.

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ julkisti kesäkuussa raportin ”Partial justice” journalistikuolemista Venäjällä.

Yhdysvaltalainen CPJ julkaisi syyskuussa raporttinsa ”Anatomy of injustice” Venäjän ratkaisemattomista toimittajamurhista.

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n tutkijaryhmä on parhaillaan Venäjällä tutkimassa ja edistämässä lehdistönvapautta.

Uutisia löytyy myös kansainvälisen sananvapausverkoston IFEX:in Venäjä-sivulta.


Hanne Aho slutar som Journalistförbundets ordförande

Ordförandes arbetsuppgifter sköts tillsvidare av Journalistförbundets fullmäktiges ordförande Antti Laakso.

Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.