Nyheter / 27.09.2012

JSN:lle 5000:s kantelu kautta aikain

Julkisen sanan neuvostoon saapui viime viikolla 5 000:s kantelu. Puheenjohtaja Risto Uimonen päätti tiistaina 25.9.2012, että kantelu otetaan käsittelyyn. Kantelu saapui 19. syyskuuta. Kantelun tekijä on ahvenanmaalainen yksityishenkilö, ja kantelun kohteena on Ålandstidningen. Kantelu ratkaistaan ensi vuoden alkupuolella.

Kautta aikain ensimmäinen kantelu JSN:oon tehtiin 9.1.1968 niinikään ruotsinkielisestä lehdestä eli Nya Pressenistä. Kantelijan mielestä iltapäivälehden otsikko oli harhaanjohtava. Etusivulla luki MÅNMÄNNEN har åkt månen tur-retur och idag riskerar de att DRUNKNA”.  Versaalisanat olivat isolla pistekoolla ja selittävä osa niiden välissä huomattavasti pienemmällä. Neuvosto antoi otsikosta Heikki Wariksen ja Lars Bruunin allekirjoittaman vapauttavan päätöksen 31.3.1969.

Vuosittain tehdään alle kymmenen kantelua ruotsinkielisistä lehdistä tai ohjelmista.

Viisi langettavaa samasta kokouksesta

JSN antoi torstaisessa kokouksessaan peräti viisi langettavaa päätöstä. Kolme ratkaisua päätyi vapauttavaan. Edellisessä kokouksessa tuli vain yksi langettava, joten kyse on sattumasta eikä linjan tiukkenemisesta. Huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta saivat Yle/MOT, Vihdin Uutiset, Etelä-Suomen Sanomat, Karkkilalainen ja Iskelmä. Vapauttavat päätökset tulivat Ilta-Sanomille, MTV3.fi:lle ja Nya Ålandille.

Karkkilalaiselle annetusta langettavasta päätöksestä äänestettiin luvuin 10–2. Vähemmistöön jääneet jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Tapauksessa oli kyse yksityisyyden suojasta.

Yleisradion MOT-ohjelman saaman langettavan päätöksen (4819/YLE/12) perusteluissa on harvinainen kohta. Ylen toimittaja otti kesken kanteluprosessin sähköpostitse yhteyttä kantelijaan ja esitti, että tämä vetäisi kantelunsa pois. Pyynnön perustelut eivät lisäksi pitäneet paikkaansa, kun toimittaja epäili kantelijan nimen saavan päätöksen julkaisun yhteydessä lisäjulkisuutta. Neuvosto piti toimittajan menettelyä hyvän journalistisen tavan vastaisena. Itse kantelu ja päätös käsittelivät yksityisyyden suojaa.

JSN:lle tulevien kanteluiden määrä on yli kaksinkertaistunut viiden vuoden takaisesta. Viime vuonna kanteluita saapui ennätysmäärä eli 324. Kuluvan vuoden 2012 vauhti on toistaiseksi ollut samaa tasoa. Ruuhka on pidentänyt käsittelyaikoja jo puoleen vuoteen.

Päätöstiivistelmät (päätökset kokonaisuudessaan julkaistaan JSN:n sivuilla):

50 (201)

4816/TV/12 Jim

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös yksityisyyden suojaa koskevassa asiassa. Kantelija näkyi tv-ohjelmassa, mutta ei ollut tunnistettavissa lähipiiriään laajemmin. Poliisilla oli perusteita epäillä häntä rikoksesta, joka vaaransi sivullisten turvallisuuden. (puheenjohtajapäätös)

 

51 (212)

4807/SL/12 Ilta-Sanomat

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös haastattelun tarkastamista ja virheen korjausta koskevassa asiassa. Toimitus editoi haastattelun tarkastamisen jälkeen juttua, mutta ei koskenut haastatellun lausumiin. Virheenkorjauspyyntö ei kohdistunut mahdollisiin olennaisiin asiavirheisiin.

 

52 (218)

4819/YLE/12 MOT

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös yksityisyyden suojaa ja kanteluprosessia koskevassa asiassa. Toimitus julkaisi kantelijan nimen verkkosivuillaan sellaisessa yhteydessä, että hänet saattoi aiheettomasti liittää tutkittavaan rikosprosessiin. Ohjelman toimittaja esitti kantelijalle kesken kanteluprosessin, että tämä vetäisi kantelunsa pois siitä mahdollisesti aiheutuvan lisäjulkisuuden vuoksi.

 

53 (212)

4823/SL/12 Vihdin Uutiset

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös mielipidekirjoitusta koskevassa asiassa. Toimitus julkaisi juttuvihjeeksi tarkoitetun tekstin mielipidekirjoituksena ilman kirjoittajan suostumusta ja keksi kirjoitukselle nimimerkin.

  

54 (209)

4824/SL/12 Etelä-Suomen Sanomat

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös virheen korjaamista koskevassa asiassa. Kantelijasta esitettiin olennaisesti virheellistä tietoa, jota lehti ei suostunut korjaamaan. Jutussa ei kerrottu kantelijan nimeä, mutta hän oli silti tunnistettavissa.

  

55 (206)

4830/SL/12 Nya Åland

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös totuudenmukaista tiedonvälitystä ja omaa kannanottoa koskevassa asiassa. Kantelijasta kirjoitettiin, että hän oli yhdessä toisen henkilön kanssa tehnyt poliisille nimettömän ilmiannon. Kantelija ei toimittanut lehdelle omaa kannanottoaan.

 

56 (203) Karkkilalainen

4833/SL/12

Julkisen sanan neuvoston äänin 10–2 antama langettava päätös yksityisyyden suojaa koskevassa asiassa. Haastateltava paljastaa jutussa entisestä puolisostaan, heidän yhteisistä lapsistaan ja kantelijan uudesta puolisosta yksityiselämän piiriin kuuluvia, arkaluontoisia asioita. Eriävä mielipide päätöksen lopussa.

 

57 (193) MTV3.fi

4837/TV/12

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös oikeita tietoja ja piilomainontaa koskevassa asiassa. Tv-kanava muokkasi nettiuutista kertomatta asiasta lukijoille. Kyse ei kuitenkaan ollut olennaisen asiavirheen korjauksesta, jolloin siitä olisi pakko kertoa. Viihdesivustolla julkaistu uutinen kertoi markkinointikampanjan aiheuttamasta hämmingistä, joten sille oli journalistiset perusteet.

 

58 (196) Iskelmä

4839/R/12

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös piilomainontaa koskevassa kantelussa. Radio-ohjelmassa asiantuntijana esiintyvä henkilö kehotti kuulijoita toistuvasti turvautumaan sellaisten terapeuttien apuun, joita hän itse kouluttaa. Kuuntelijoille ei kerrottu, että ohjelma kuuluu kaupalliseen tuoteperheeseen.

 


Hanne Aho slutar som Journalistförbundets ordförande

Ordförandes arbetsuppgifter sköts tillsvidare av Journalistförbundets fullmäktiges ordförande Antti Laakso.

Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.