Nyheter / 13.12.2013

Frågestund om Journalisten och praktikantlöner

Fullmäktiges frågestund

F: Tuomo Lappalainen (SAL): ”I offentligheten har vi under det senaste året fått läsa om problem i vårt eget förbund. Vad har förbundet gjort för att utreda anklagelserna om mobbning vid tidningen Journalisten?”

S: Arto Nieminen (ordförande): ”Hösten 2012 uppkom att det finns en konflikt på tidningen Journalisten. Vi har gjort interna utredningar, utredningar för Regionförvaltningsverket (RFV) och arbetshälsovården har varit inkopplad. För Regionförvaltningsverkets del är ärendet slutbehandlat. RFV har konstaterat att arbetsgivaren gjort det som krävts, kritik gav RFV för hur en del av informationen gett åt de anställda. För arbetsgivarens del är frågan nu utredd. Det betyder inte att vi lämnat frågan eller slutat jobba med den. Nu är det fast i människorna att sätta punkt och gå vidare. Förtroendet måste byggas upp och stämningen måste bli bättre för att alla ska få arbetsro. På förbundet har vi bland annat inlett processen med att ordna utbildning för alla förmän.”

 

F: Veera Tegelberg: ”Min fråga gäller jämlikhet bland studenter. Det senaste kollektivavtalet som slöts med Yle behandlar yrkeshögskolestudenter och universitetsstudenter ojämlikt. Beroende på utbildningsbakgrund får man olika lön för praktik på Yle. Hur tänker förbundet främja jämlikhet bland studenterna?”

S: Valtteri Aaltonen: ”Då avtalet gjordes var läget för praktikanter dåligt på Yle. Yh-studenter användes ofta som gratis arbetskraft och på Yle fanns ingen helhetsbild över hur många praktikanter som jobbar där, hur länge de jobbar, på vilka avdelningar de är och vilken ersättning de får. I grunden är det synd att man nu delar in studenter enligt utbildningsbakgrund men jag tror att läget ändå förbättrades. Nu kan yh-studenter få en praktikantlön på 55 procent medan de tidigare inte fanns nämnda i kollektivavtalet. För universitetsstudenter hölls praktikantlönen på 80 procent kvar. Ändringen gjordes för det här kollektivavtalet och är ett test. Läget är bättre än tidigare och ett steg mot rätt riktning.”

Förtroendeman Pike Epstein från Yle kommenterade Aaltonens svar med att Yle startat en praktikantrekrytering som följer med var studenterna jobbar, hur länge de jobbar och vad de får i lön. 


Undantag i förbundets öppettider

Under julhelgen och nyåret har medlemsjouren och juristjouren avvikande öppettider.

Kollektivavtalsförhandlingarna inleds: Avtal för 6000 medlemmar innan Valborg

Inom de närmaste sex månaderna förhandlar Journalistförbundet om samtliga kollektivavtal som berör Journalistförbundets medlemmar inom mediebranschen. Det första avtalet som är uppe på förhandlingsbordet är avtalet för Film- och tevebranschen som löper ut i slutet av januari.

Kvinnliga journalisters lönedag 13.12

Den 13 december är det kvinnliga journalisters ”lönedag”. Efter den dagen jobbar kvinnorna  gratis resten av året då männen får lön till årets slut.