Svenska seminariet

Journalistförbundets svenska seminarium 2025 hålls 9–10 maj i Helsingfors. Seminariet är öppet för alla svenskspråkiga medlemmar. Seminariet erbjuder både fortbildning och inspiration och en fin möjlighet att träffa kolleger från andra håll i landet. Anmälan öppnar fredagen 4 april kl. 15 (länk till anmälningsblanketten).

Seminariet är även en fackföreningsutbildning. Hela lördagen ägnas åt att gå igenom läget inom den svenskspråkiga mediebranschen i Finland. Rubriken för samtalen är Hur går det på jobbet? Anställda, frilansar och studerande delar med sig av sina erfarenheter – diskussionens teman bestäms  av deltagarna.

Fredagen är betald arbetstid för förtroendepersoner och för redaktionsavdelningarnas ordföranden.

Förbundet täcker logi och resekostnader för deltagare som bor utanför huvudstadsregionen. Programmet publiceras i början av april. Redan nu kan vi berätta om några huvudteman för fredagen:

Klimatjournalistik

Alexandra Urisman Otto, klimatreporter på DN. Hon kommer att tala om hur alla kan bli bättre på klimatjournalistik. Hon berättar också om den nya boken Att låta världen få veta – handbok i klimatjournalistik (Mondial) som hon skrivit tillsammans med Lisa Röstlund. Du kan förhandsbeställa boken i samband med anmälan så får du ett exemplar direkt av Alexandra Urisman Otto.

”Vi har själva under flera år tampats med hur vi som journalister bör förhålla oss till klimatkrisen. I boken samlar vi fakta och expertråd som vi själva hade behövt, och som alla journalister behöver”, säger Alexandra Urisman Otto i en intervju för svenska Journalisten.

Alexandra Urisman Otto har tidigare gett ut Gretas resa (2021, Polaris). Hon mottog Aftonbladets klimatjournalistikpris 2021.

True or false crime?

David Brehm Sausdal är docent i sociologi vid Lunds universitet, med kriminologi som sitt främsta forsknings- och undervisningsområde. Hans arbete fokuserar särskilt på frågor som rör gängkriminalitet, polisiärt arbete och brottsprevention. Tillsammans med Erik Hannerz har han nyligen gett ut boken Gängkriminalitet – från gatan till sociala medier.

Boken är den första svenska, forskningsbaserade genomgången av vad gängen och deras kriminalitet är. Det är en lättläst sammanställning av både nationella och internationella studier på området kopplat till tydliga exempel från verkligheten. Angelägna frågor den vill ge svar på är: Vad är ett gäng? Vilka ingår i gängen? Var finns gängen? Vad gör gängen? Hur tar man sig in i – och ut ur – ett gäng? Och, sist men inte minst, frågan om hur vi som samhälle bäst kan förebygga gängkriminaliteten?

David Sausdal

Studiebesök till SLS

Eftermiddagen fredagen 9 maj blir det studiebesök till Svenska litteratursällskapets (SLS) nya kontor i Kronohagen på Snellmansgatan 13.

Vi får höra om hur SLS arkiv, bland annat pressarkivet och bildarkivet, kan betjäna journalister och kommunikatörer. Vi får också höra om vad SLS gör med sin förmögenhet och om utdelningen.

Fackliga diskussioner

Lördagen 10 maj går vi igenom läget på de olika redaktionerna och för frilansar. Det är ett öppet samtal i förtroende där vi delar med oss av våra erfarenheter och lär av varandra. Vi kan diskutera till exempel omställningsförhandlingar, frilansavtal eller hur generativ AI påverkar våra jobb. Samtalsämnena kommer från deltagarna.

Kostnadsfritt seminarium

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla svenskspråkiga medlemmar. Förbundet står för rese- och logikostnader för dem som bor utanför huvudstadsregionen.

Planeringen pågår och ändringar kan tillkomma. Anmälan öppnar fredagen 4 april kl. 15 (länk till anmälningsblanketten).

Ett noggrant program publiceras så fort tidtabellen klarnar. Du får gärna skicka in förslag på program till evenemangets producent Lina Laurent, lina.laurent (a) vintermedia.fi, 040 5961308.