Kort fakta om förbundet
- 14 249 medlemmar (november, 2018)
- 58 procent av medlemmarna är kvinnor
- 7,8 procent är arbetslösa (A-kassan Finka, december)
- 678 nya medlemmar anslöt sig under 2017
- 786 medlemmar skrev ut sig under 2017
- 1 medlem är mellan 100 och 104 år gammal. (Källa: verksamhetsberättelsen 2016, Styrelsens berättelse över verksamheten 2015–2017)
Finlands Journalistförbund (FJF), grundat 1921, är ett självständigt fackförbund med drygt 14 000 medlemmar som är verksamma inom olika journalistiska yrken.
Förbundets medlemmar arbetar bland annat på dagstidningar och tidskrifter, på radio och tv samt i produktionsbolag, på bokförlag och i nätpublikationer. Bland våra medlemmar finns också informatörer.
Merparten av förbundets medlemmar är fastanställda. Frilans- och snuttjobben ökar dock ständigt. Det är i allas gemensamma intresse att arbetsvillkoren förbättras för frilansarna och de visstidsanställda.
Cirka 57 procent av medlemmarna är kvinnor. Av förbundets medlemmar är en knapp majoritet i ett anställningsförhållande, över 20 procent är pensionärer, över 10 procent frilansar inom pressen, 4,4 procent studerande, 3 procent frilansar inom radio och teve och kring 6 procent är arbetslösa.
Kring 1 200 medlemmar har svenska som modersmål.
Förbundets struktur
Journalistförbundet har personmedlemmar och medlemsföreningar – sammanlagt 18 stycken. Förbundets högsta beslutsfattande organ är fullmäktige som sammanträder minst två gånger per år, på våren och hösten. Fullmäktige väljer en styrelse samt ordförande. Förbundets ordförande är Hanne Aho.
Finlands journalistförbund är ett självständigt fackförbund som inte hör till någon centralorganisation.
De flesta medlemsföreningar är regionala, men tre är riksomfattande: Radio- och TV-redaktörernas förbund (RTRF, på finska RTTL), Helsingforsregionens journalister (skapades hösten 2016 när Helsingfors journalister och Tidskriftsjournalisternas förbund i Finland gick samman) samt Finlands frilansjournalister (på finska SFJ) som representerar pressens fria journalister.
Förbundets minsta förening är Ålands journalister (ÅJ). Största delen av medlemmarna i de regionala föreningarna jobbar på dags- och lokaltidningar.
Förbundets nyaste medlem är SET som anslöt sig 2022.
Föreningarnas roll har diskuterats flitigt under de senaste åren. De har en viktig roll i att fånga upp medlemmarnas åsikter och förmedla dem till förbundets administrativa apparat. Föreningarna väljer sina representanter till förbundets högsta beslutande organ, fullmäktige.
På lokalplan har föreningarna som uppgift att ordna evenemang kring professionella frågor och intressebevakning men även rekreation, i avsikt att ge gemenskapskänslan växtutrymme.
Redaktionsavdelningarna
Viktigast inom organisationen är det som sker på arbetsplatserna, i redaktionsavdelningarna. Aktiva förbundsmedlemmar bevakar att kollektivavtalet följs och arbetsförhållandena är som de ska på arbetsplatsen. De medlemmar som jobbar inom ett och samma företag väljer ur sin krets en huvudförtroendeman som representerar dem i samtal med arbetsgivaren.
Huvudförtroendemännen, redaktionsavdelningarna, fullmäktige samt den trettonhövdade styrelse som fullmäktige väljer stöds i sitt arbete av Journalistförbundets kansli som ligger vid Hagnäs torg i Helsingfors.