Frilans – vanliga frågor
När blir man frilans? Hur bestämmer man sitt arvode? Vad är skillnaden mellan att jobba med frilansskattekort eller som företagare? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om frilansjobb.
Frågorna och svaren har behandlats på Journalistförbundets olika frilansutbildningar.
Vad ska en frilans tänka på?
Arbetslagstiftningen ger inget skydd, kollektivavtal gäller inte, du har ingen betald semester, ingen ersättning för sjukledighet, inget arbetslöshetsskydd, inga arbetsgivarförsäkringar och inga skattefria naturaförmåner. Du bär själv kostnaderna för arbetsredskapen och framför allt bär du företagarrisken.
Vad är skillnaden mellan en frilans och en anställd?
Frilans
Med egna redskap i egna utrymmen
Med arbetsgivarens redskap och i arbetsgivarens utrymmen
Bestämmer själv sina åtaganden. Kan avböja ett uppdrag
Bör utföra de arbeten som enligt avtalet anvisas av arbetsgivaren
Kan fritt jobba på åtaganden för flera kunder
Anställd
Begränsad rätt att samtidigt utföra arbeten för andra arbetsgivare
Väljer själv när och hur arbetet ska utföras. För kunden är slutresultatet viktigt
Arbetet utförs på tid och plats som anvisas av arbetsgivaren
Vad är skillnaden mellan att jobba med skattekort eller genom egen firma?
Via skattekort eller egen firma?
Jobbar du med frilansskattekort väljer du den lättaste formen. Du beskattas som arbetstagare och har begränsade möjligheter till skatteplanering. Passar bra för dig som till exempel jobbar som skrivande frilans vid sidan av studier eller ett annat arbete. Frilansskattekort är lämpligt både för personer i arbetsförhållande och för personer som inte är i arbetsförhållande men som har bruksavgifter. Du kan ha flera uppdragsgivare samtidigt. En kopia av skattekortet ges till uppdragsgivaren som verkställer förskottsinnehållningen. Avdrag för resekostnader och dagtraktamente är mindre än för den som jobbar genom firma. För skattekort är avdragen: 0,25 euro/km vs 0,45 euro/km och dagtraktamente för 6 timmar: 12 euro vs 17 euro.
Väljer du att grunda en firma (enskild näringsidkare) kan du bland annat ansluta dig till momsregistret. Det är enkelt att grunda en firma, genom en basanmälan till Handelsregistret. En firma har enkel bokföring. Du har personligt ansvar med all egendom. Resultatet indelas vid beskattningen i förvärvsinkomst och kapitalinkomst. Du har bättre möjligheter att planera din beskattning och att göra avdrag. Bland annat kan du göra reseavdrag och avdrag för dagtraktamente till 100 procent. En egen firma kan också ge en bild av större professionalism.
Vad ska jag tänka på om jag fakturerar via ett faktureringsbolag?
Du är fortfarande företagare men det är en firma som skickar din faktura och som innehåller skatt och som betalar pensionsavgifterna. dessa avgifter bör du beakta i ditt eget arvode. Faktureringsföretag tar vanligen mellan 5–10 procent i provision.
Personbolag (öppet bolag och kommanditbolag) är mellanformer. Verksamhet i bolagsform under personligt ansvar. En del arbetspar med fotograf-journalist har denna form av bolag. I öppet bolag krävs minst två bolagsmän, vilka är ansvariga och jämbördiga. I kommanditbolag (Kb) finns en ansvarig och en tyst bolagsman. Dubbel bokföring, beskattning som för firma.
Aktiebolag. Du har inget personligt ansvar. Flera fotografer och grafiker med omfattande fakturering och stora kostnader har aktiebolag. Aktiebolag grundas av en eller flera personer. Aktiekapitalet ska vara minst 2500 euro (privat Ab). Det grundas genom skriftligt avtal om bolagsbildning (inkluderar bolagsordningen). Det krävs en teckning av aktierna, en styrelse och en vd.
Jag kom per telefon överens om att sälja en text. Nu säger uppdragsgivaren att vi inte gjort något avtal eftersom vi inte gjort ett skriftligt avtal. Vad ska jag göra?
Också ett muntligt avtal är bindande. Men det är bra att göra ett skriftligt avtal i alla fall. Skicka till exempel e-post för att bekräfta vad du kommit överens om med en uppdragsgivare och nämn åtminstone arvode och upphovsrätt. Finlands journalistförbund och Mediernas centralförbund har gjort upp ett standardavtal, vilket gäller om upphovsmannen och köparen inte kommit överens om annat.
Uppdragsgivaren vill att jag skriver under ett frilansavtal där jag tvingas sälja all upphovsrätt. Vad ska jag göra?
Skriv aldrig under ett avtal du inte förstår eller som du inte kan godkänna. Ta kontakt med Journalistförbundet ifall avtalet verkar oskäligt.
Upphovsrätten
När du överlåter din upphovsrätt (till exempel en text, en bild eller en illustration) kan du sälja din produkt som:
En engångspublikation. Upphovsmannen (du) har då obegränsad upphovsrätt och utgivaren har rätt att publicera publikationen eller verket en gång (omfattar i dag vanligen engångspublikation i en papperstidning samt på webben).
Med fri nyttjanderätt. Då har både upphovsmannen och utgivaren har obegränsad upphovsrätt.
Med ensamrätt. Då förlorar upphovsmannen upphovsrätten och har ej mer rätt att använda publikationen. Utgivaren har ensamrätt till verket.
Köparen har inte betalat fakturan trots att jag skickat påminnelser. Vad ska jag göra?
Ifall du är medlem i Journalistförbundet kan du ta kontakt med förbundet. Förbundets juridiska ombud kan hjälpa dig med indrivningen. Du kan också fråga om råd av frilansjournalisternas ombud (press) eller FAO’s ombud (digitala medier/Yle).
PS. Vill du bli medlem? Anslut dig genom att fylla i följande blankett: