Offentlighetslagen
Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet trädde i kraft den 1 december 1999. Lagen reglerar offentligheten och sekretessen av myndighetshandlingar.
Enligt grundlagens 12 § 2 mom. är handlingar och upptagningar som innehas av myndigheterna offentliga, om inte offentligheten av tvingande skäl särskilt har begränsats genom lag. Var och en har rätt att ta del av offentliga handlingar och upptagningar.
Huvudprincipen i Finland är alltså offentlighet, medan sekretess är ett undantag. Information får inte förvägras utan laglig grund.
Information kan inte heller nekas i större utsträckning än vad som behövs för att skydda ett särskilt intresse. Ifall ett dokument alltså innehåller viss sekretessbelagd information är hela dokumentet inte hemligt – uppgifter ska lämnas ut om den offentliga delen.
Medan yttrandefriheten garanterar envar rätten att publicera och emottaga meddelanden är offentlighetslagens mening att trygga medborgarnas och medias möjligheter att få information om myndighetsverksamheten.
Yttermera är det inte längre nog med att en myndighet på begäran överlåter information. Offentlighetslagens 20. paragraf föreskriver att myndigheten även självmant och aktivt ska producera och sprida information.
Mer om offentlighetslagen finns att läsa på justitieministeriets webbplats.