Kustannusalan lomat
Vuosiloman pituus
Kesällä pidettävä loma on ansaittu edellisen vuoden 1.4. ja kuluvan vuoden 31.3. välisenä aikana. Vuosiloman pituus määräytyy kustannustoimittajien työehtosopimuksen mukaan työsuhteen kestoajan ja em. lomanmääräytymisvuoden työssäolon perusteella.
Työsuhteen kestosta riippuen vuosilomaa kertyy 2 päivää (alle 2 vuotta alalla) tai 2,5 päivää kultakin edeltäneen lomanmääräytymisvuoden työssäolokuukaudelta. Vaadittavan työsuhteen kestoajan on täytyttävä lomanmääräytymisvuoden loppuun (31.3.) mennessä.
Jotta jokainen lomanmääräytymisvuoden kuukausi kerryttäisi vuosilomaa, edellytetään, että työntekijä on ollut työssä vähintään 14 päivää tuon kuukauden aikana ja osa-aikainen vähintään 35 tuntia kuukaudessa.
Vuosilomalain mukaan eräät poissaolot rinnastetaan työssäoloon. Niiden ajalta kertyy lomaa ja ne otetaan huomioon työssäolon veroisina päivinä laskettaessa täyttyykö kuukaudelta lomaan oikeuttava 14 työpäivää (/35 tuntia). Tällaisia työssäolon veroisia poissaoloja ovat mm:
- vuosiloma
- sairauspoissaolo 75 pv/lomanmääräytymisvuosi
- lomautuksen ensimmäiset 30 pv.
- äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa (ei hoitovapaa)
- adoptiovapaa
- kertausharjoitus
- opintovapaa 30 pv.
Täyden loman pituus on siten 4 viikkoa (24 lomapäivää) tai 5 viikkoa (30 lomapäivää). Yksi lomaviikko kuluttaa kuusi lomapäivää. Vuosilomapäiviä eivät ole sunnuntait, kirkolliset juhlapäivät eikä juhannusaatto. Juhannusviikko lomaviikkona kuluttaa neljä lomapäivää.
Vuosilomalain mukaan työnantajan on selvitettävä työntekijöille ja heidän edustajilleen yleiset periaatteet, joita lomien määräämisessä, jakamisessa ja siirtämisessä noudatetaan työpaikalla.
Talviloma:
Talviloma annetaan em. vuosiloman lisäksi. Talviloman pituus on 5 työpäivää.
Loman pitäminen
Kesä- eli vuosiloma pidetään työnantajan määräämänä ajankohtana lomakaudella 2.5.–30.9. Ennen loma-ajan määräämistä työntekijää on kuultava. Loman ajankohdasta työnantajan on ilmoitettava työntekijälle mikäli mahdollista 1 kuukausi tai kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen loman alkua.
Talviloma pidetään em. lomanmääräytymiskauden ulkopuolella.
Osa lomasta voidaan säästää myöhemmin pidettäväksi työnantajan ja toimihenkilön välisellä sopimuksella. Yrityksissä on työehtosopimuksen perusteella voitu ottaa käyttöön ns. työaikapankki. Tarkemmat määräykset vapaiden ja vuosiloman säästämisestä työaikapankkiin löytyvät työehtosopimuksesta.
Osa-aikatyössä loma kuluttaa kuusi päivää viikossa kuten kokoaikatyössäkin riippumatta siitä, miten työpäivät ko. jaksolle mahdollisesti osuisivat.
Lomapalkka ja lomapalkan korotus
Lomapalkka
Vuosiloman ja talviloman ajalta maksetaan sama palkka kuin työssäolon ajalta.
Mikäli lomanmääräytymisvuosi sisältää sekä koko- että osa-aikatyötä, lasketaan lomapalkka vuosilomalain mukaisina prosentteina koko lomanmääräytymisvuoden ansiosta.
Lomapalkan korotus
Lomapalkan lisäksi maksetaan lomapalkan korotus, joka on 50 % vuosiloma-ajan palkasta, enintään kuitenkin 30 lomapäivältä eli viideltä viikolta.
Lomapalkan korotus lasketaan seuraavasti:
50% x (kuukausipalkka lisineen/25) x lomapäivien lukumäärä (enintään 30)
Lomapalkan korotus maksetaan ennen loman alkua, ellei muuta ole sovittu. Paikallisesti voidaan sopia lomapalkan korotuksen maksamisajankohdan siirtämisestä, maksamisen tasaamisesta sekä korotuksen vaihtamisesta vapaaksi.
Lomapalkan korotuksen vaihtaminen vapaaksi
Lomapalkan korotuksen tai osan siitä voi vaihtaa vapaaksi, jos työnantaja ja työntekijä siitä sopivat. Lomapalkan korotuksen vaihtaminen vapaaksi lasketaan työpäivinä, siis viisi vapaapäivää per lomaviikko.
Viiden ja kuuden viikon lomaan oikeutetuilla koko lomapalkan korotus (50 %) vaihdetaan vapaaksi seuraavan kaavan mukaan:
0,5 x 25 työpäivää = 12,5 työpäivää
Jos lomaoikeutta on vähemmän kuin viisi viikkoa, muutetaan työpäivien lukumäärää (4 viikkoa = 20 työpäivää jne.).
Jos vain osa korotuksesta vaihdetaan vapaaksi, muutetaan kerrointa vastaavasti (esim. puolet rahana, puolet vapaana – kerroin 0,25. Jos vaihtaa yhden viikon vapaaksi, jää lomapalkan korotuksesta maksettavaksi 3/5.).
Lisätietoja saa liiton laki- ja työehtopäivystyksestä, puhelin 044-7555 000 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lakimies(at)journalistiliitto.fi. Päivystys toimii arkipäivisin klo 13-16.