Journalistien erityiskysymyksiä
JOURNALISTIN TEKIJÄNOIKEUKSIIN LIITTYVIÄ ERITYISKYSYMYKSIÄ
Journalistinen etiikka liittyy läheisesti yhteen tekijänoikeuksien kanssa. Koska journalisti on jutusta ensisijaisessa vastuussa esim. haastateltavalleen, on tärkeää, että journalisti tietää, missä ja miten hänen juttuaan voidaan käyttää.
Teoskynnys
Suuri osa journalistisen työn tuloksista on teoskynnyksen ylittävää materiaalia. Valokuvat saavat lähioikeussuojaa, vaikka teoskynnys ei ylittyisikään, mutta sähkeuutiset ja muut pikku-uutiset jäävät useimmiten suojan ulkopuolelle, koska ne eivät ole riittävän itsenäisiä ja omaperäisiä.
Henkilön valokuva
Tekijänoikeus valokuvaan on kuvan ottajalla. Valokuvatulla henkilöllä ei siis ole tekijänoikeuksia kuvaan, ellei toisin sovita.
Julkisella paikalla kuvaaminen on yleensä sallittua. Vaikka valokuvaajalla onkin kiistatta tekijänoikeus/lähioikeus julkisella paikalla otettuihin valokuviinsa, kuvan kohteilla voi olla yksityisyyden suojaa koskevan lainsäädännön nojalla oikeus rajoittaa kuvien julkaisemista.
Henkilöä esittävää valokuvaa ei saa julkaista henkilön kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavalla tavalla. Julkisellakin paikalla otettujen kuvien julkaisemisessa on otettava huomioon kuvatun henkilön yksityisyyden suoja. Kaikki mitä tapahtuu julkisella paikalla, ei välttämättä ole julkista.
Henkilön kuvaa ei saa käyttää mainostarkoituksessa ilman henkilön suostumusta.
Haastateltavan oikeudet
Haastattelussa luovan työn tekijänä on yleensä haastattelija, ja tekijänoikeus haastatteluun syntyy haastattelijalle. Poikkeuksellisesti, etenkin radiohaastattelussa, on mahdollista, että myös haastateltavan osuus ylittää teoskynnyksen. Tällöin tekijänoikeus haastatteluun on molemmilla yhdessä, ja kyse on ns. yhteisteoksesta.
Haastateltavan mahdolliset oikeudet määrätä haastattelusta perustuvat yleensä muihin kuin tekijänoikeudellisiin säännöksiin. Haastateltavan lausumia ei tule käyttää haastateltavan kunniaa loukkaavalla tavalla.
Journalistin ohjeet sisältävät haastattelua koskevia eettisiä ohjeita. Ohjeiden mukaan:
- Haastateltavalla on ennakolta oikeus tietää, missä asiayhteydessä ja missä välineissä hänen lausumansa julkaistaan.
- Jos toimituksellisesti on mahdollista, haastateltavalle on annettava mahdollisuus tarkastaa omat lausumansa ennen julkaisemista.
- Oikeus päättää haastattelun julkaisemisesta on toimituksella – haastateltavan kieltoon on suostuttava vain, jos olosuhteet ovat haastattelun antamisen jälkeen merkittävästi muuttuneet ja julkaiseminen olisi kohtuutonta.
Haastateltavan eettiset oikeudet tulee ottaa huomioon, kun haastattelija myy oikeuksia haastatteluun. Haastateltavan oikeuksien turvaamiseksi tekijänoikeussopimukseen voidaan ottaa ehto, jonka mukaan oikeuksien saaja sitoutuu kunnioittamaan haastateltavan oikeuksia materiaalia käyttäessään.
Haastateltavan oikeuksien turvaaminen on erityisen hankalaa, kun myydään
Julkisella paikalla olevien taideteosten, rakennusten jne. kuvaaminen
Tekijänoikeuslain mukaan julkiselle paikalle tai sen välittömään läheisyyteen pysyvästi sijoitetun teoksen saa vapaasti kuvata. Kuvaa teoksesta ei kuitenkaan saa julkaista ansiotarkoituksessa. Tekstiin liittyvän kuvan saa kuitenkin ottaa sanomalehteen tai aikakauskirjaan.
Laissa todetaan myös, että rakennuksen saa jokainen vapaasti kuvata.
Journalistinen käsittely
Toimituksella on oikeus tekstien hyvän tavan mukaiseen journalistiseen käsittelyyn myös ilman tekijän myötävaikutusta. Juttua saa esim. lyhentää, otsikon saa vaihtaa tai juttuun lisätä väliotsikoita, kunhan tekijän moraalisia oikeuksia kunnioitetaan.
Tekstin tarkoitusperiä ja sanomaa ei saa editoinnilla vääristellä.