Uusimmat

Pakkolaki osuisi erityisesti journalisteihin

Journalistiliitto suhtautuu erittäin kriittisesti hallituksen pakkolakipakettiin. Toteutuessaan esitys johtaisi media-alan työttömyyden kasvuun, liitto toteaa työ- ja elinkeinoministeriölle antamassaan lausunnossa.

Suomen Journalistiliitto pitää pakkolakiesitystä yleisesti ongelmallisena muun muassa länsimaisen sopimusvapauden, kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten ja perusoikeuksien kannalta.

Seitsemännen lomaviikon leikkaus osuisi erityisen raskaasti useimpiin lehdistössä ja Yleisradiossa työskenteleviin jäseniimme.

”Hallitus kutsuu pakkolakeja kustannuskilpailukykypaketiksi, mutta journalistien lomaviikon leikkaus ei edistäisi valtiontaloutta tai vientiteollisuutta. Leikkaus vähentäisi journalistien ansioita 2,5 prosenttia, kun koko työmarkkinoilla säästövaikutus on vain 0,1 prosenttia. Esitystä ei voi pitää oikeasuhtaisena eikä tasapuolisena”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Lomaviikon leikkaaminen myös lisäisi työttömyyttä, sillä vakituisten journalistien työajan piteneminen vähentäisi esimerkiksi kesätoimittajien ja freetyön tarvetta.

Pääministeri Juha Sipilän pakkolakipaketti tekisi helatorstaista ja loppiaisesta palkattomia vapaapäiviä. Tämä tarkoittaisi lehdistön journalisteille huomattavaa menetystä, sillä tähän asti helatorstain ja loppiaisen työ on tuonut heidän palkkaansa 150 prosentin korotuksen.

Hallitus esittää lomarahoihin enimmäismäärää, joka on noin 30 prosenttia vähemmän kuin nykyisten työehtosopimusten mukaan.

Lisäksi ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja sen jälkeiset kahdeksan sairauspäivää 80 prosenttia normaalista palkasta.

”Meillä ja muilla liitoilla on edessään hankalat tes-neuvottelut, jos niiden pohjana ovat hallituksen uudet pakkolait. Journalistiliitto toivoo edelleen, että pakon sijasta pysyttäisiin reilun sopimisen tiellä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

SJL on yksi harvoista ammattiliitoista, joilta lausuntoa on pyydetty, luultavasti siksi että esitetyt leikkaukset kohdistuisivat erityisesti journalisteihin ja ohjelmatyöntekijöihin. Lausuntopyyntöön saattoi vaikuttaa sekin, että SJL ei kuulu mihinkään keskusjärjestöön.

Liitteenä SJL:n lausunto.

 

Lisätietoja:

Petri Savolainen, edunvalvontajohtaja

050 534 2485 / petri.savolainen(at)journalistiliitto.fi

 

Hanne Aho, puheenjohtaja

050 525 4345 / hanne.aho(at)journalistiliitto.fi