Ammatti yhdistää
Journalistiliiton jäsenyys perustuu ammattiin, ei esimerkiksi koulutukseen.
Liittoon kuuluu sekä työsuhteisia että vapaita journalisteja ja viestintäammattilaisia, niin lehdistöstä, radiosta ja televisiosta, kustannusyrityksistä kuin verkkomediastakin. Myös tiedottajat, viestintäpäälliköt ja muut vastaavat viestintäammattilaiset ovat liiton jäseniä.
Journalistiliiton jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, jonka työ on ammattimaista ja sisältää olennaisena osana journalistisia elementtejä.
Ammattimaisuus tarkoittaa, että hakija ansaitsee vähintäänkin merkittävän osan tuloistaan journalistisella tai sen tyyppisellä työllä. Rajaus sulkee edelleenkin pois hakijat, jotka harjoittavat esim. omaehtoista bloggaamista ilman ansaintalogiikkaa tai avustavat lehtiä niin satunnaisesti, että toimintaa on pidettävä harrastusluontoisena.
Tehtävän journalistisuuden ja ammattimaisuuden arviointi jätetään hakijan itsensä tehtäväksi. Jäseneksi voi liittyä, jos saa suurimman osan tuloistaan journalistisesta työstä, media-alalta, kustannusalalta tai viestintätyöstä, on freelancer, joka saa suurimman osan tuloistaan journalistisesta työstä, media-alalta, kustannusalalta tai viestintätyöstä, on alan opettaja tai tutkija tai on media-alan ammattiin opiskeleva.
Odotamme jäseneltämme Journalistiliiton sääntöjen noudattamista ja sitoutumista Journalistin ohjeisiin.
Journalistiset esimiehet voivat kuulua liittoon, jos he eivät ensisijaisesti edusta työnantajaa tai heidän työstään valtaosa ei ole hallintoa, etenkään taloushallintoa.
Yrittäjäjournalistilta, joka työllistää itsensä ohella muitakin journalisteja edellytetään, että yrityksen johtaminen on hänen työssään sivuroolissa.
Tiedottajista jäseneksi hyväksytään ne, joiden tehtäviin kuuluu uutistyyppisen materiaalin tuottaminen joko yhteisön omaan käyttöön tai laajempaan julkisuuteen.
OPISKELIJAJÄSENET
Journalistiliitto hyväksyy jäsenikseen myös journalistiksi opiskelevia nuoria. Mikäli opinnot johtavat journalistiseen tai vastaavaan viestinnälliseen ammattiin, jäseneksi voi hakeutua heti opintojen alussa. Jos opinnot vain sivuavat alaa, hakijalta edellytetään näyttöä journalistiksi hakeutumisesta. Tällaiseksi riittää muutaman kuukauden työkokemus.