Uutiset / 22.08.2013

Somalian uusi laki uhkaa lähdesuojaa

Hallituksen luonnos medialaiksi tekisi toimittajien mukaan työnteon maassa mahdottomaksi. Moni suunnittelee lähtöä, jos laki läpäisee parlamentin.

”Kuvittelimme, että saisimme vihdoin lain suojaksemme. Mutta koska sitä käytetäänkin meitä vastaan, en usko, että tänne voi jäädä pitempään”, sanoo nimettömänä pysyvä somalitoimittaja.

Lakiluonnos velvoittaa toimittajat paljastamaan lähteensä ja kieltää julkaisemasta islamin, somalien perinteiden tai kansallisen turvallisuuden vastaiseksi tulkittavaa aineistoa

”Lakiluonnos tukahduttaisi mediaa, typistäisi lehdistön- ja ilmaisunvapautta ja rajoittaisi journalistien vapaata raportointia”, sanoo lehdistönvapautta Somalian journalistiliitossa koordinoiva Abdelrashid Abikar.

Lain rikkomisesta syytetyltä toimittajalta voitaisiin kieltää työnteko oikeuden päätökseen asti.

Mogadishun toimittajapiireissä ällistellään, että hallitus ei ymmärrä, millaisissa oloissa journalistit tekevät työtään päivittäisten tappouhkauksien alla.

Tuloksettomia neuvotteluja

Toimittajat pääsivät heinäkuussa kertomaan huolensa pääministeri Abdi Farah Shirdonille ja presidentti Hassan Sheikh Mohamudille. Elokuussa tapaamiset jatkuvat eri virastoissa, viimeksi tiedotusministeriöissä 14. elokuuta.

Viranomaiset lupasivat tarkistaa lakitekstiä ja saattaa sen vastaamaan parhaita kansainvälisiä käytäntöjä.

Toimittajat ovat kuitenkin vetäytyneet tiedotusministeriön neuvotteluista, joihin osallistuvat enää valtiollisen median ”nukke-edustajat”.

”En usko hallituksen aikovan uudistaa lakia tosissaan. Se haluaa ammattikunnan hyväksynnän ehdottamilleen kosmeettisille muutoksille, mihin me emme suostuneet”, kertoo eräs neuvotteluihin osallistunut journalisti nimettömänä.

Sekä koti- että ulkomaiset asiantuntijat luonnehtivat lakiesitystä epäselväksi. ”Jos se toteutuu, Somalia ei eroa diktatuureista, joista puuttuu lehdistönvapaus”, arvioi somalisan.co-uutissivuston päätoimittaja Muse Jisow.

Hallitus hyväksyi lakiesityksen 11. heinäkuuta, ja parlamentin on määrä käsitellä sitä syyskuussa.

Jisow vetoaa kansanedustajiin, ettei lakia hyväksyttäisi ennen kuin teksti on muokattu mediaystävällisemmäksi.

”Emme vastusta lain säätämistä, mutta vaadimme, että se suojelee oikeuksiamme, lehdistönvapautta ja riippumatonta journalismia Somaliassa”, Jisow summaa.

Mediatutkija Hassan Harun uskoo, että hallitus ottaa koti- ja ulkomaisen kritiikin huomioon ja muuttaa lakiesitystä. Hänen mukaansa nykyinen esitys vain lisäisi ”muutenkin haavoittuvan sektorin kärsimyksiä.”

Henki pelissä

Viestintä on Somaliassa edelleen hengenvaarallista. Maassa on International News Safety Instituten mukaan tänä vuonna murhattu kuusi journalistia ja mediatyöntekijää. Viimeksi 17. elokuuta valtion radio- ja tv-yhtiön teknikko Ahmed Shariif Hussein ammuttiin kotinsa edustalle Mogadishussa.

Vuonna 2012 Somaliassa tapettiin 18 journalistia ja mediatyöntekijää. Surmatyöt jäävät lähes aina selvittämättä.

***

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes suunnittelee ensi vuodelle hanketta Somalian journalistien ja SNTV:n tukemiseksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.